HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catLa intel·ligència artificial, una oportunitat per a l’Arquitectura

La intel·ligència artificial, una oportunitat per a l’Arquitectura

L’avenç de les noves tecnologies és imparable i, en aquesta evolució a passes agegantades, cada dia som més conscients que la intel·ligència artificial s’està projectant com el canvi tecnològic més important de la realitat immediata. No en va l’edició d’enguany del Mobile World Congress es va centrar en la IA i com està canviat les nostres vides.

La intel·ligència artificial està tenint un impacte transversal a totes les activitats i àmbits del coneixement, i l’Arquitectura no queda al marge. Pensem que, d’acord amb les dades que es disposen i amb l’opinió dels experts, 6 de cada 10 treballs en el camp de l’Arquitectura es veuran afectats per esta revolució tecnològica a la qual, al meu parer, ens hem d’enfrontar amb una actitud oberta i proactiva, amb tot el que comporta a nivell ètic, moral i de propietat intel·lectual.

Per donar resposta a estos temes, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha organitzat un cicle pioner en el món de l’Arquitectura que, sota el nom “La intel·ligència artificial a l’arquitectura. Noves eines per a noves mirades de futur”, a través de tres sessions en diferents demarcacions de Catalunya, ha tractat de qüestions disciplinàries que ens afecten al món de l’Arquitectura, com ara la creativitat, la cultura, les metodologies i pedagogia dels projectes, així com la producció arquitectònica.

El cicle es va iniciar a Girona el passat 1 de febrer, amb la jornada Disseny assistit per intel·ligència artificial, dedicada a situar la IA en l’actualitat i mostrar quines eines i recursos ofereix, tant a nivell del procés creatiu d’un projecte arquitectònic, com a l’anàlisi de dades d’aquest, amb un exemple aplicat a un projecte d’habitatge social.

A la segona sessió, que va tenir lloc el 15 de febrer a Vic sota el títol Projectes d’arquitectura generativa, es va contextualitzar la IA en l’àmbit professional, donant una visió dels reptes que hem superat com a col·lectiu, i va donar més eines per la realització de projectes, com ara la generació de plànols amb intel·ligència artificial, al mateix temps que vam debatre sobre com la IA pot influir en el futur professional i, conseqüentment, quins són els límits legals als quals ens enfrontem actualment.

La sessió Artificis intel·ligents. Metodologies, imaginacions i narratives: IA i arquitectura va tancar el cicle el passat 12 de març a Barcelona, amb respostes a dues qüestions que ens fan obrir un debat al voltant de la intel·ligència artificial i l’Arquitectura: quines són les oportunitats i reptes que implica l’ús de la IA a l’Arquitectura, i què podem aportar els arquitectes a la nova narrativa que s’està obrint pas.

A mesura que avancem en el segle XXI, el paper de la IA en la transformació del món que ens envolta és cada dia més important. Això fa que sigui el moment perfecte per començar a aprendre i a actuar i debatre sobre el que pot comportar la IA a l’Arquitectura.

Les capacitats de la IA no han fet més que començar a deixar la seva empremta a l’esfera arquitectònica. Amb tecnologies cada cop més accessibles i avenços a un ritme sorprenent, la IA pot arribar a transformar la manera com es dissenyen i construeixen els edificis, i podrà serà un factor clau en la manera de crear espais més sostenibles, habitables i atractius. Per això és important no només mantenir-se al dia, sinó anar per endavant.

Tot i això, recuperant la frase de l’arquitecte Rafael Moneo, que altres vegades he fet servir, “dono gràcies a l’Arquitectura que m’ha permès veure el món amb els seus ulls”, cal plantejar-se si la IA és una amenaça o una oportunitat? El món que veiem els arquitectes a través dels ulls de l’Arquitectura és el nostre bagatge, la nostra base, el nostre punt de partida a l’hora d’iniciar un projecte. I això, que configura la nostra “intel·ligència artificial personal”, no he hem de perdre, som nosaltres qui hem de fer servir la IA i no ella a nosaltres.

En este sentit, les dues jornades de debat a Girona i Vic, i la jornada de conclusions i reflexió a Barcelona, no només ha servit per a exposar les noves tecnologies que ens ofereix la IA en el nostre ofici, sinó que ha servit per a formular el debat constructiu i l’impacte actual i futur d’aquesta eina encara desconeguda per a molts, que pot arribar a marcar les línies cap on ha d’anar l’Arquitectura del futur, però realment la IA és un repte i una oportunitat per a l’Arquitectura?

Enric Roig Montagut
Enric Roig Montagut
arquitecte i secretari de la Demarcació de l’Ebre del COAC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 51 = 58

Últimes notícies