HomeEconomiaLa inversió dels fons Next Generation a les Terres de l’Ebre podria...

La inversió dels fons Next Generation a les Terres de l’Ebre podria arribar als 200 milions d’euros

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha afirmat aquest divendres que “la inversió dels fons Next Generation a les Terres de l’Ebre pot arribar als 200 milions d’euros” entre els fons gestionats directament per la Generalitat i les convocatòries de l’Estat, si es té en compte el pes d’aquesta vegueria dins l’economia catalana. En aquest sentit, Giró ha assegurat que aquests recursos són “un tren que no podem deixar escapar i una oportunitat per finançar els canvis que l’economia necessita”, en referència als reptes als quals s’enfronten tres dels sectors d’activitat més importants de les Terres de l’Ebre, com són la industrialització i la innovació de l’agricultura, el redimensionament de la indústria i la desestacionalització del turisme.

El conseller ha fet aquestes declaracions durant l’acte “Fons Next Generation: reptes i oportunitats”, que va tenir lloc a la seu de la delegació de la Generalitat a Terres de l’Ebre i que va comptar amb més d’un centenar d’assistents, entre empresaris, representants de les associacions empresarials, alcaldes i alcaldesses, representants municipals i d’entitats del tercer sector. Es tracta de la segona d’un seguit de presentacions que el conseller Giró i el seu equip estan fent arreu del territori per explicar l’estat dels fons Next Generation a Catalunya, els reptes i oportunitats que comporten i quin impacte estan tenint al territori.

Durant la seva intervenció, el conseller va destacar que després de la pandèmia i en plena guerra d’Ucraïna, “Europa ha entès que s’ha d’accelerar la transició cap a un model econòmic amb uns fonaments prou sòlids que permetin fer front a les crisis que puguin venir”“I aquesta és la vocació dels fons Next Generation EU”, ha puntualitzat. És per aquest motiu que va voler animar el teixit social i econòmic de les Terres de l’Ebre a “generar projectes i presentar-los, perquè segur que estaran ben dissenyats i tindran opcions clares de tirar endavant”“Si una cosa sabem fer els catalans és competir”, ha subratllat Giró, que ha ofert el suport del Govern a totes les administracions i les empreses que el necessitin: “Nosaltres estem aquí per ajudar-vos, tingueu per segur que us acompanyarem en tot el camí”, ha reblat.

Per la seva banda, la secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya, ha posat l’accent en la finalitat última d’aquests recursos: “Els Next Generation han definit clarament cap on s’ha d’anar, es tracta d’una transformació cap a una Europa més digital, més verda, més resilient i més justa”. Al seu parer, les Terres de l’Ebre “ja han començat aquesta transformació”. I ha encoratjat el teixit econòmic i social de la vegueria a anar més enllà: “ara cal que aprofitem al màxim les oportunitats que sorgeixin per aconseguir el model de desenvolupament econòmic que nosaltres volem”, ha conclòs.

32 actuacions de la Generalitat per un import de 423,9 M dels recursos provinents del MRR

El Govern ha publicat, a dia d’avui, un total de 32 convocatòries i licitacions dels fons Next Generation EU, que mobilitzaran 423,9 milions d’euros. Són actuacions provinents dels fons europeus del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) que representen un 27,4% dels 1.545,3 milions ingressats a Catalunya (dels 2.141,5 assignats fins al moment).

En concret, es tracta de 22 convocatòries i 10 licitacions impulsades per diferents departaments de la Generalitat (Educació; Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Justícia; Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori; Drets Socials; Igualtat i Feminismes; Empresa i Treball), que es destinaran a cofinançar projectes en àmbits com la mobilitat elèctrica, la rehabilitació energètica d’edificis, la millora de la sostenibilitat i competitivitat de l’agricultura i la ramaderia, l’adaptació social i laboral de persones treballadores amb discapacitat o la transformació de flotes de transport de viatgers i mercaderies, entre d’altres.

Centres de recerca i entitats locals, els principals beneficiaris del MRR a Terres de l’Ebre

Des de mitjans de 2021 i fins avui s’han assignat a Catalunya 2.610 milions d’euros del fons europeus MRR, provinents de convocatòries o transferències directes del Govern espanyol o d’assignacions de l’Estat a la Generalitat. Aquest import es distribueix entre els 1.900,4 milions que es van assignar a Catalunya l’any passat i els 710 milions d’aquest exercici, assignats fins al moment.

Pel que fa a la vegueria de Terres de l’Ebre, fins ara ha rebut 4,1 milions d’euros per a projectes impulsats l’any 2021 i 0,27 milions d’euros el 2022, a través de convocatòries públiques. Concretament, l’any passat, l’Escola Agrària d’Amposta i l’Institut de l’Ebre es van endur 0,05 milions cadascun, en el marc dels ajuts per a projectes d’innovació i recerca aplicades i transferència de coneixement a la Formació Professional. I els ajuntaments d’Amposta i La Ràpita van rebre 2 milions d’euros cadascun, en el marc del Programa de sostenibilitat turística. I el que portem de 2022, l’Agrupació moble innovador de Catalunya ha rebut 0,27 milions d’euros del programa Ajuts a agrupacions empresarials innovadores.

Tretze projectes per transformar el teixit productiu català cap a la digitalització i la sostenibilitat

El Govern ha proposat 13 projectes agrupats en tres grans blocs que persegueixen la transformació del teixit productiu català cap a les noves tecnologies i el respecte pel medi ambient, comptant amb les infraestructures necessàries per fer-ho. Aquests 13 projectes són part dels 27 que es van seleccionar en el marc del “Next Generation Catalonia” l’any 2020. La resta són projectes que ja podien ser finançats parcialment per les convocatòries del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i els fons REACT-EU, els que es van incloure dins els PERTE del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme i els que podien trobar finançament a través del FEDER o el FSE. Finalment, les propostes escollides sumen un total de 2.089 milions d’euros, que mobilitzaran una inversió final de 5.222 milions.

fonseuropeus.gencat.cat, el web de referència dels fons europeus a Catalunya

El nou web fonseuropeus.gencat.cat, el portal de referència dels fons europeus a Catalunya, inclou tots els que gestiona la Generalitat: el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Fons Social Europeu Plus (FSE+), el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), el Fons Europeu Marítim, de Pesca i Aqüicultura (FEMPA), la RIS3CAT i els Next Generation Catalunya (NGEUCat). Destaca especialment l’espai dedicat a aquests últims fons, que són l‘instrument que la UE ha posat a disposició dels països membres per fer front als efectes de la pandèmia de la COVID-19.

El web recull tota la informació vinculada a aquests recursos: origen, trajectòria i context, informació relativa al sistema de governança o els principals textos normatius de l’àmbit europeu, estatal i català que en regulen el desplegament. Compta, a més, amb altres materials de suport com són el recull de recursos gràfics sobre els Next Generation Catalunya, generats per aportar informació sobre diferents temàtiques vinculades als fons, o l’apartat amb les preguntes més freqüents per resoldre els dubtes més habituals amb què es poden trobar els ciutadans, empresaris i entitats públiques a l’hora d’accedir a les convocatòries o licitacions dels NGEUCat.

El web també ofereix una eina que facilita l’accés àgil i fàcil, en temps real, a totes les convocatòries que es fan per poder accedir als recursos procedents dels fons Next Generation, tant les d’àmbit estatal com les d’àmbit català, i permet acotar la recerca d’acord amb els interessos i preferències de cadascú. Així, el buscador consta de tres filtres: el seguiment de l’execució, des del qual es podrà accedir a la informació que es demani, segons els paràmetres que s’hagin indicat de terminis, estat, àmbit territorial, òrgan convocant, beneficiari, etcètera. Una segona pestanya amb la descripció de les convocatòries, on l’usuari trobarà més detall de la cerca que hagi fet. I un tercer apartat amb el calendari, amb la previsió de publicació de cada convocatòria.

Solucions de finançament, nou apartat al web de fons europeus

En el marc dels fons Next Generation EU, la Generalitat posa a disposició de les empreses diferents solucions de finançament per avançar les subvencions, complementar les aportacions per als projectes d’inversió o presentar avals davant les administracions públiques. Ho fa a través de l’Institut Català de Finances (ICF), Avalis de Catalunya SGR o el conveni signat amb les entitats financeres per facilitar el finançament d’obres de rehabilitació energètica residencial. Tota aquesta informació està recollida al web de fons europeus de la Generalitat: fonseuropeus.gencat.cat, que conté un apartat específic on s’expliquen tots els instruments financers que tant empreses com particulars tenen al seu abast.

Entre els instruments més destacats hi ha els préstecs pel finançament de projectes Next Generation EU i altres inversions associades que l’ICF posa a l’abast de les empreses, o els avals que tant ICF com Avalis faciliten a pimes i a grans empreses que vulguin accedir al PERTE del vehicle elèctric. En aquest últim cas, els avals estaran bonificats pel Departament d’Economia i Hisenda, que n’assumirà el 50% de les comissions d’administració i risc durant els primers cinc anys de l’aval i el 50% de la mutualitat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies