HomeSocietatLa llibreta del doctor Gras obrirà la nova edició de la mostra...

La llibreta del doctor Gras obrirà la nova edició de la mostra de cinema FRONT

El documental La llibreta del doctor Gras, dels periodistes ebrencs Júlia Albacar, David Barreda i Andreu Prunera, obrirà una nova edició de la mostra de cinema FRONT.

El treball, que es projectarà per primera vegada en públic, explica la història de l’antic Mas de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre, que va acollir un dels principals hospitals del front de l’Ebre durant la Guerra Civil. Un antic metge de l’exèrcit republicà, el doctor Miquel Gras i Artero, va recollir a les seues llibretes les cures que va aplicar a més de 200 soldats. Uns documents que ara posen llum a la història de desenes de soldats desapareguts i que han estat claus per iniciar una exhumació al mas de Santa Magdalena, la més gran oberta a Catalunya fins al moment. El treball es podrà veure en la gala inaugural de divendres 30 de setembre a l’església de Poble de Vell de Corbera d’Ebre.

D’entre la programació també destaca l’estrena del documental Les vides de la Pastora, una producció valenciana sobre el maqui hermafrodita Florencio Pla Messeguer, conegut popularment com La Pastora. Es tracta d’un viatge per les penúries de la postguerra, la soledat, les muntanyes, la guerrilla, la repressió i la memòria. La narració s’inicia el desembre de 2020, al cementeri dels Reguers quan tècnics de Memorial Democràtic de Catalunya extrauen amb cura els ossos del guerriller Francisco Serrano Iranzo company de lluita La Pastora.

La mostra també ha programat el documental Terra Remoguda, sobre el dolor col·lectiu que cobreix el paisatge i les persones de Srebrenica (Bòsnia i Hercegivina). Des del juliol 1995, és un dels punts més foscos de la geografia europea, quan l’Exèrcit de la República Sèrbia sota el comandament del general Ratko Mladić va assassinar-hi com a mínim 8.000 homes bosnians. Va ser l’assassinat massiu més gran a Europa des de la Segona Guerra Mundial. Per la seua banda, el documental Retorn a Reims permetrà abordar la història íntima de la classe obrera francesa des dels anys cinquanta i fins a l’actualitat. Les ficcions que tanquen el programa són dues tragicomèdies: Mr. Kaplan ressegueix la petjada d’un fugitiu nazi a llatinoamericà; i El Metralla narra la història d’un mossèn i un milicià del POUM que passen bona part de la Guerra Civil Espanyola amagats a les mateixes golfes, al centre de Barcelona.

Totes les projeccions —excepte a la inauguració i la cloenda— aniran acompanyades d’una taula de pensament amb experts, per obrir el debat entre els espectadors a partir dels relats que hagen plantejat les pel·lícules. Així s’abordaran temes com la memòria i el feixisme, els moviments obrers o les dissidències de gènere en el món rural al llarg de la història.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

22 + = 26

Últimes notícies