HomeSocietatLa mala qualitat de l'aigua de l'aixeta fica en alerta a la...

La mala qualitat de l’aigua de l’aixeta fica en alerta a la població d’Ulldecona

Mitjançant els controls de qualitat de l’aigua que fa de forma periòdica Agbar, s’ha detectat un augment en la concentració de nitrats a l’aigua de la zona d’abastament que subministra al nucli urbà d’Ulldecona i que supera els 50 mg/l previst al Reial Decret 140/2003. Per la qual cosa s’ha demanat a la població del Montsià des de l’ajuntament de la població que no es consumeixi aigua de l’aixeta, fins a nou avís.

La causa és l’increment de consum combinat amb període de sequera, fet que provoca un augment dels nivells de concentració en aqüífer i l’incompliment de la normativa. No obstant, l’avís va enfocat a les cases del nucli urbà ja que a les analítiques de l’aigua subministrada als Valentins, al Barri Castell, Sant Joan del Pas, Les Ventalles i La Miliana estan dins dels paràmetres normals.
La mitjana dels darrers anys a Ulldecona se situa en 47 mg/l però les darreres analítiques han detectat una lleugera pujada d’aquests valors. La ingesta de quantitats elevades de nitrats pot produir problemes de salut.

Per això, s’ha demanat sobretot a estos col·lectius que no consumeixin aigua de l’aixeta,ni per beure ni per cuinar:

  • Les dones embarassades.
  • Els infants, especialment els nounats i lactants.
  • Els adults amb un nivell reduït de l’acidesa gàstrica o bé que prenen antiàcids.
  • Els grups de població que tenen genèticament alterada la capacitat de transport d’oxigen de la sang com ara les persones amb un dèficit hereditari de l’enzim metahemoglobina-reductasa, i les persones amb anomalies estructurals de l’hemoglobina (Hb Ms).

Per aquest motiu, es recomana que les persones incloses dins d’algun dels grups de població especialment vulnerables s’abstinguin de consumir aigua d’aquest abastament per beure o cuinar. Cal tenir en compte que quan l’aigua es bull no desapareixen els nitrats, sinó que se’n provoca la concentració.

En canvi, sí que es pot utilitzar l’aigua per a altres usos. Per exemple, es poden rentar aliments, ja que, segons explica el comunicat, la quantitat de nitrats que es pot quedar retinguda és mínima. També pot ser utilitzada per a dutxar-se o per a rentar-se la roba, per exemple.

En previsió però que els nivells puguin continuar uns dies al voltant d’aquestes xifres, l’Ajuntament i Agbar han gestionat de moment el subministrament d’aigua de boca a través d’una cuba per garantir-ne l’accés a tothom. Estarà ubicada al Passeig de la Via durant tot el cap de setmana (dissabte i diumenge) i donarà servei de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.00h.

Per consultes concretes, podeu adreçar-vos a Agbar, al telèfon 900304070.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 5 =

Últimes notícies