HomeSocietatLa mala qualitat de l'aigua de l'aixeta fica en alerta a la...

La mala qualitat de l’aigua de l’aixeta fica en alerta a la poblaci贸 d’Ulldecona

Mitjan莽ant els controls de qualitat de l鈥檃igua que fa de forma peri貌dica Agbar, s鈥檋a detectat un augment en la concentraci贸 de nitrats a l鈥檃igua de la zona d鈥檃bastament que subministra al nucli urb脿 d’Ulldecona i que supera els 50 mg/l previst al Reial Decret 140/2003. Per la qual cosa s’ha demanat a la poblaci贸 del Montsi脿 des de l’ajuntament de la poblaci贸 que no es consumeixi aigua de l’aixeta, fins a nou av铆s.

La causa 茅s l’increment de consum combinat amb per铆ode de sequera, fet que provoca un augment dels nivells de concentraci贸 en aq眉铆fer i l’incompliment de la normativa. No obstant, l’av铆s va enfocat a les cases del nucli urb脿 ja que a les anal铆tiques de l’aigua subministrada als Valentins, al Barri Castell, Sant Joan del Pas, Les Ventalles i La Miliana estan dins dels par脿metres normals.
La mitjana dels darrers anys a Ulldecona se situa en 47 mg/l per貌 les darreres anal铆tiques han detectat una lleugera pujada d’aquests valors. La ingesta de quantitats elevades de nitrats pot produir problemes de salut.

Per aix貌, s鈥檋a demanat sobretot a estos col路lectius que no consumeixin aigua de l鈥檃ixeta,ni per beure ni per cuinar:

  • Les聽dones embarassades.
  • Els infants, especialment els聽nounats i lactants.
  • Els adults amb un聽nivell redu茂t de l鈥檃cidesa g脿strica o聽b茅 que prenen聽anti脿cids.
  • Els grups de poblaci贸 que tenen gen猫ticament聽alterada la capacitat de transport d鈥檕xigen de la sang聽com ara les persones amb un d猫ficit hereditari de l鈥檈nzim metahemoglobina-reductasa, i les persones amb anomalies estructurals de l鈥檋emoglobina (Hb Ms).

Per aquest motiu, es recomana que les persones incloses dins d鈥檃lgun dels grups de poblaci贸 especialment vulnerables s鈥檃bstinguin de consumir aigua d鈥檃quest abastament per beure o cuinar. Cal tenir en compte que quan l鈥檃igua es bull no desapareixen els nitrats, sin贸 que se鈥檔 provoca la concentraci贸.

En canvi,聽s铆 que es pot utilitzar l鈥檃igua per a altres usos. Per exemple, es poden聽rentar aliments, ja que, segons explica el comunicat, la quantitat de nitrats que es pot quedar retinguda 茅s m铆nima.聽Tamb茅 pot ser utilitzada per a dutxar-se o per a rentar-se la roba, per exemple.

En previsi贸 per貌 que els nivells puguin continuar uns dies al voltant d’aquestes xifres, l’Ajuntament i Agbar han gestionat de moment el subministrament d’aigua de boca a trav茅s d’una cuba per garantir-ne l’acc茅s a tothom. Estar脿 ubicada al Passeig de la Via durant tot el cap de setmana (dissabte i diumenge) i donar脿 servei de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.00h.

Per consultes concretes, podeu adre莽ar-vos a Agbar, al tel猫fon 900304070.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

54 + = 58

脷ltimes not铆cies