HomeSocietatSegons el CRAM la balena de la Ràpita és una espècie que...

Segons el CRAM la balena de la Ràpita és una espècie que habita al Mediterrani

Si ja és poc habitual albirar una balena en aigües de la costa de l’Ebre, encara menys és fer-ho a l’interior de la badia dels Alfacs, un fet insòlit que va passar dilluns.

Una família de la Ràpita que havia sortit a navegar amb el seu veler va trobar un rorqual comú nadant en ziga-zaga. Després de la sorpresa inicial, van acompanyar el mamífer fins a la punta de la banya, on ja es va perdre mar endins.

Ximo Bachrani Reverté havia sortit a passar el dia amb la seua filla Lucia i les seues filloles Núria i Anna de 8, 10 i 7 anys, respectivament. Al voltant del migdia van veure una ombra sota l’aigua, a pocs metres de l’embarcació. “Primer pensava que era un dofí, perquè ja n’hem vist alguna vegada”, relata Bachrani Reverté. La balena va sortir llavors a la superfície i va llançar un raig d’aigua que va xopar tota la tripulació. Això ho va fer una dotzena de vegades més, afirma Bachrani Reverté, mentre acompanyaven el camí del cetaci cap a la punta de la banya.

Els vídeos que van gravar i que s’han fet virals demostren l’emoció del moment: “Vam xalar molt, estic molt content d’haver-la vist, però sobretot estic content per les xiquetes”. Alguns mariners i pescadors rapitencs s’han dirigit a Bachrani Reverté per a subratllar l’excepcionalitat del moment: no recorden que s’haja trobat cap balena a la mar de dins, com els autòctons anomenen les aigües de la badia.

D’acord amb el testimoni de Bachrani Reverté, van trobar el cetaci en un punt que feia set metres de fondària, no gaire lluny de la zona on és habitual que les embarcacions d’esbarjo fondegen. La balena era gairebé més llarga que l’eslora del veler. Almenys feia 10 o 12 metres de llarg i no la van trobar embarrancada, encara que “estava visiblement desorientada”, afirma Ximo Bachrani Reverté.

El patró del veler va informar Salvament Marítim de la situació, els quals, al seu torn, van donar l’avís al Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) amb seu al Prat de Llobregat. Quan Salvament Marítim va arribar a la punta de la banya, ja no van trobar-hi l’animal. Suposen que es va endinsar al mar.

Per les imatges, des del CRAM establixen que la balena albirada als Alfacs és un rorqual comú, una espècie de cetaci que habita aigües oceàniques, encara que és usual trobar-lo al Mediterrani occidental. “Estem acostumats a veure’ls per la costa catalana perquè aprofiten els corrents per a fer la migració durant l’estiu”, aclarix Sílvia Giralt, oceanògrafa i responsable d’investigació i conservació del CRAM.

El rorqual es mou en petits grups o en solitari, i és molt sensible als sons, ja que fan servir el seu cant per a orientar-se. Per això Giralt creu que és possible que el cetaci es desviés de la seua ruta en passar prop d’alguna embarcació. De fet, no es permet als vaixells acostar-se a menys de 300 metres d’esta espècie protegida. En tot cas, per les imatges visualitzades, l’experta del CRAM considera que l’animal no patia cap dany.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 2 =

Últimes notícies