HomeSense categoria“La nostra feina, la fem arreu del món, no només a Catalunya...

“La nostra feina, la fem arreu del món, no només a Catalunya o Espanya”

Sergi Ramírez (1967) és un escultor establert a Ulldecona des de fa més de vint-i-cinc anys.

Allà, juntament amb la seua dona, Montserrat Cuesta (1967), fa d’escultor en un taller on disposa de nou tones de sorra, el material amb què treballen i que els ha situat en primera línia del panorama escultural mundial.

Van fundar l’empresa Arenas Posibles per a donar visibilitat a l’escutura. Tots dos han estat guardonats amb diversos premis internacionals i, només en este any 2018, ja han visitat la Xina, Lisboa i Alemanya

 

 

Entre els seus clients figuren noms tan importants com Ferrari, El Corte Inglés, Disney o el Reial Madrid. El que estes reconegudes marquen volien aconseguir era visibilitat per als seus productes i un tipus de publicitat trencadora, i les escultures d’arena són una opció visual i original. A banda de figures, Arenas Posibles també organitza tallers i team building, útils per a fer arribar esta disciplina artística a tot tipus de grups. Els pessebres també són una de les especialitats de l’empresa. Sergi explica que, pels volts de Nadal, viatgen molt a Itàlia, on els locals tenen molt d’interès en les figures religioses que creen i ho viuen de manera especial. “També treballem molt les escultures de sorra en festivals. Aquí, a Espanya, no es coneix gaire, però aquests festivals són una espècie de parcs temàtics on la gent paga entrada i hi ha moltíssimes escultures, que solen ser molts grans i espectaculars”. 

 

Abans de casar-se amb Montse, Sergi va introduir-se en este món de manera una mica espontània, sense pensar-s’ho. “Jo vaig començar treballant amb un escultor i vaig estar dos anys treballant-hi, i el tema de la sorra va venir una mica per casualitat; i més en aquell temps, perquè quan jo vaig començar érem tres o quatre treballant amb arena, i no parlo del territori espanyol o de Catalunya, on no ho feia ningú, sinó que a Europa tampoc no es feia. Avui en dia, com que està tot molt professionalitzat, ve molta gent de l’Est que té carrera com a escultor; i és diferent”. Ramírez va acabar fent-se un lloc en el món de l’art i va aconseguir convertir una afició passatgera en una faena a temps complet. 

 

Després de molts anys treballant en solitari i perfeccionant la seua tècnica, Sergi va conèixer Montse, la que acabaria sent la seua dona i companya de treball. L’any 1989 van crear Arenas Posibles, que volia potenciar l’escultura amb sorra i convertir-la en un modus vivendi. En els anys següents, Sergi va anar orientant-se cap a les diverses tècniques d’escultura, a la vegada que ella evolucionava i perfeccionava el seu talent per la modelació. L’any 2003, Montserrat es va llançar de cap a la piscina i va començar a participar en els projectes més internacionals i prestigiosos d’Arenas Posibles, i la seua validesa en este àmbit li ha valgut reconeixements com el II i III premi al festival Zhoushan International Sand Sculpture Festival. 

Tot i que també treballen amb altres materials, com el ciment, la sorra els permet dur a terme figures molt peculiars i úniques, que desperten molt d’interès artístic i, sobretot, mediàtic. El procés és simple: es mescla l’arena amb l’aigua i se li dona forma i consistència amb delicadesa i paciència, ja que la sorra és molt sensible i delicada. Un altre avantatge és la versatilitat, ja que és possible crear qualsevol tipus de forma en qualsevol espai físic. 

El seu prestigi està provat i reconegut arreu del planeta. Mentre fèiem esta entrevista, per exemple, Arenas Posibles es trobaven a Alemanya, involucrats en un projecte-perfomance en un centre comercial. Però, quan parlem de com és tenir una empresa de caire artístic a les nostres terres, Sergi diu de seguida que està molt arrelat a l’Ebre, tot i no ser natural d’aquí. “La nostra feina, la fem arreu del món, no només a Catalunya o a Espanya. Fem bastanta feina a Barcelona, però, realment, on estiguem situats no importa. Estic a Ulldecona perquè la vaig descobrir i em va agradar. Abans vivia a Peníscola i tenia moltes ganes de tornar a viure a Catalunya, perquè he viscut fora períodes molt llargs de la meva vida, i ara ja fa més de vint anys que estem a Ulldecona i em sento molt arrelat a les terres de l’Ebre; i ja no me’n mouria. I aquí també hem fet bastanta feina, hem treballat amb empreses de la Ràpita, fem tallers per a les escoles que venen de còlonies, sobretot a la primavera i principis d’estiu. També hem fet algunes animacions de platja, per exemple a Amposta, a Sant Carles també. Fa anys vam organitzar una trobada europea d’escultures de sorra a Vinaròs, o sigui que també hem fet coses per aquí i sempre ens han funcionat molt bé, però també necessitem marxar fora i viatjar. No és un inconvenient el lloc on estem”.

Arenas Posibles és una empresa pionera i capdavantera que treballa cada dia per a fer visible esta disciplina que combina talent, tècnica, pràctica i una imaginació sense límits.

 

Laia Vinas
Laia Vinas
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies