HomeOpinióTres comissions comencen a impulsar accions contra l'envelliment i la despoblació i...

Tres comissions comencen a impulsar accions contra l’envelliment i la despoblació i a favor dels hàbits de vida saludable a l’Ebre

ACN Tortosa .- El Consell Territorial consultiu i de coordinació de Salut de les Terres de l’Ebre s’ha reunit aquest dimecres per posar sobre les taula les primeres propostes dels grups que treballen al territori per impulsar polítiques i actuacions socials que millorin la salut del ciutadans de manera transversal. Les tres comissions que s’han creat a l’Ebre se centren en accions per millorar l’entorn, impulsar estils de vida saludables i frenar l’envelliment i la despoblació dels municipis. Entre altres, es faran recomanacions sobre l’urbanisme dels espais públics, es farà difusió de la web ‘Actius i Salut’ on s’agenden activitats que poden complementar les teràpies mèdiques i promocionar hàbits saludables, o s’oferiran mentors a joves que busquin assessorament laboral per arrelar-se al territori.

Com ha explicat el director de Salut Pública, Joan Guix, els consells consultius que treballen per vegueries són la segona fase d’una coordinació interdepartamental del Govern que es va iniciar el 2014 per impulsa polítiques amb un impacte positiu sobre la salut dels ciutadans. En total, s’han desplegat 23 grups de treball arreu del país, 3 a les Terres de l’Ebre. Les comissions ebrenques han començat a fer propostes sobre els àmbits de l’entorn, els hàbits de vida saludable o els despoblament i l’envelliment dels municipis. 

“És una filosofia que ve de la Organització Mundial de la Salut, amb al idea que qualsevol política que fa qualsevol, actor té un impacte positiu o negatiu en la salut de les persones”, ha explicat Guix. Entre altres exemples, ha apuntat com la vegetació de les zones verdes poden empitjorar la salut de les persones amb al·lèrgies, de la mateixa manera quan es projecte una urbanització, o una carretera, o un sistema educatiu. “Totes les accions presentades tenen el seu efectes en la salut de les persones”, ha remarcat Mar Lleixà, director de la Regió sanitària de les Terres de l’Ebre. 

 

acn

 

Les propostes que s’han aprovat en l’àmbit de l’entorn i el territori es basen en un estudi desenvolupat per la primera comissió i suposaran un seguit de recomanacions als Ajuntaments i altres administracions sobre la renovació dels espais públics, la gestió de residus, l’accessibilitat, o l’estalvi energètic, entre altres. També es vol promoure la creació d’espais de lleure, on exercitar-se i interrelacionar-se amb altres persones. “És important sortir de casa, parlar, deixar la televisió i telèfon mòbil”, ha apuntat un dels tècnics, Gerard Curto. 

La segona comissió sobre estils de vida saludable farà difusió sobre una eina activa del Departament de Salut, el portal web ‘Actius i Salut’ on es pot trobar tot tipus d’activitats que ajudin a millorar la salut física, psíquica i psicosocial i que inclou propostes de tot tipus a tot el territori. Lleixà ha apuntat que aquest tipus de prescripcions socials que poden complementar les teràpies mèdiques ja es fan servir al centres d’atenció primària dels territori però cal que siguin més conegudes i difoses.

Finalment, per frenar el despoblament que tan amenaça les Terres de l’Ebre, s’ha creat una llista de mentors, líders amb reconeguda i llarga experiència en els seus àmbits que puguin oferir assessorament laborals als joves que busquen les xarxes professionals per arrelar-se al territori. Es promouran trobades personalitzades i acompanyament tant a emprenedors com a professionals d’altres àmbits. 

El Consell consultiu de Salut a l’Ebre es tornarà a reunir a la primavera per avaluar l’evolució de els propostes aprovades aquest dimecres i seguir treballant en aquests àmbits. 

Joan Alginet Aliau
Joan Alginet Aliau
president del Consorci d’Aigües de Tarragona
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

59 + = 64

Últimes notícies