HomeCulturaLa novena edició d’A Cel Obert s’estén a 15 patis i lliga...

La novena edició d’A Cel Obert s’estén a 15 patis i lliga el ritme amb l’Any Pedrell

Del 7 al 9 d’octubre torna una nova edició, i ja en van nou, d’A Cel Obert, el Festival d’Intervencions Efímeres en espais històrics i patrimonials del centre històric de Tortosa i Jesús, que enguany suma nous espais i s’estén al pati d’entrada del Convent de Santa Clara i al Palau Oriol de la ciutat.

Es tracta d’un festival que “té la voluntat de reivindicar el centre històric, però també el nostre patrimoni”, diu l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que afegix “per tant, obrim els palaus i els diferents espais per a donar a conèixer i redescobrir, juntament amb l’art efímer, la riquesa patrimonial i artística que tenim a la nostra ciutat”. En este sentit, l’alcaldessa ha assenyalat que enguany, podran visitar-se una quinzena d’espais: tretze al centre històric de la ciutat i dos a l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Jesús.

La temàtica escollida per a esta edició ha estat el ritme, per tal de lligar-lo, així, al compositor tortosí Felip Pedrell. El regidor de Cultura de Tortosa, Enric Roig, determina que “no podíem dixar passar que A Cel Obert s’impliqués també en la commemoració de l’Any Pedrell, i per això vull agrair a l’organització del festival que hagen buscat un lligam amb el compositor tortosí, i l’hagen trobat: el ritme”.

En este sentit, la directora del festival, Cristina Bestratén, explica que “buscant què podia vincular A Cel Obert amb Felip Pedrell, vam escollir el ritme, perquè és un terme que dona possibilitat a moltes interpretacions, i com cada any veurem obres molt diverses que giren al voltant d’este concepte”.

A més, hi haurà dos intervencions vinculades estretament a Felip Pedrell. Una, al Museu de Tortosa, que ha estat confeccionada pels alumnes de 13 centres educatius de la ciutat, entre els quals hi ha també el Centre d’Educació Especial Sant Jordi, a partir de l’òpera Els Pirineus de Pedrell, que ha inspirat l’obra que s’exhibirà i de què també podrà escoltar-se una part. L’altra intervenció especial serà a la plaça Sant Joan. L’Escola per l’Art i la Cultura de la Diputació de Tarragona s’ha inspirat, aquí, en l’obra En la clara nit del compositor tortosí. “Totes les altres intervencions també tenen el concepte del ritme dintre de les seues materialitzacions, però en estes dos és on Felip Pedrell estarà més present”, assenyala Bestratén.

Tornen les rutes guiades

Esta novena edició d’A Cel Obert recupera les visites guiades després de l’aturada per la pandèmia. N’hi haurà de dos tipus: d’una banda, un recorregut pel nucli antic de Tortosa per a poder veure totes les intervencions; i, d’altra banda, hi haurà dos visites històriques, una a càrrec del doctor en filologia Enric Querol, a través dels edificis dels Reials Col·legis i l’Escola Oficial d’Idiomes, i l’altra, de l’historiador Hilari Muñoz, a l’edifici de la Immaculada i el Convent de les Carmelites Descalces de Jesús.

Es recupera el vot del públic

Altrament, esta edició també recupera el vot del públic i dels xiquets i xiquetes, que es coneixerà el diumenge 9 d’octubre, a les 12.30 h, quan es farà l’entrega de premis. “Més enllà del premi del jurat, ens interessa saber què pensa la gent que visita el festival, i també l’opinió dels xiquets, que també són protagonistes d’una de les instal·lacions”, diu la directora d’A Cel Obert. Es podrà votar a les cinc instal·lacions que s’han seleccionat mitjançant concurs. La convocatòria d’A Cel Obert 2022 va obrir-se al mes de març d’enguany, i tot i les dificultats de reprendre el festival pràcticament de zero per la pandèmia van rebre’s una setantena de propostes, de les quals el jurat -format pel regidor de Cultura Enric Roig, els arquitectes Cinta Masdeu i Marc Aureli Santos, la dissenyadora i cofundadora d’A Cel Obert Maria Bernad i la dissenyadora, gestora cultural i fundadora de Col·lectiu Cultura Xènia Gaya- n’ha acabat seleccionant cinc.

A cel cobert

També hi haurà dos instal·lacions cobertes: un videomapatge anomenat BioRitme 111, a la Sala del Polvorí del Parador de Tortosa, i l’altra, a la Cripta de l’Església de la Reparació, anomenada Aura.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

72 + = 82

Últimes notícies