HomeSense categoriaLa nuclear va liderar la producció d’energia el 2019 amb un 21,43%

La nuclear va liderar la producció d’energia el 2019 amb un 21,43%

EDICIÓ PAPER // L’energia nuclear va ser la que més va produir dins el pastís energètic de tot l’Estat durant el 2019. És el sisè any consecutiu que lidera el mix energètic i ho va fer amb un 21,43% de l’energia bruta produïda, seguida de prop per les centrals de cicle combinat, amb un 21,22% i l’energia eòlica, amb un 20,72%, segons dades de Red Eléctrica Española.

Tot i això, les centrals nuclears només suposen el 6,55% de la potència elèctrica instal·lada a tot l’Estat, amb uns 7.117 MW. Tot i això, ha estat l’energia que més hores va operar durant l’any passat, en els set reactors nuclears de tot l’Estat, tot i els períodes de recàrrega a les centrals d’Ascó II, Vandellòs II, Almaraz II, Cofrentes i Trillo.

A més, l’energia nuclear va produir un 37% de l’energia sense emissions de gasos d’efecte hivernacle, formada pel mix entre l’energia atòmica i les renovables. A l’Estat espanyol, les energies sense emissions són un 61,6% amb aquesta suma d’energia nuclear més les renovables.

Les xifres del passat 2019 han demostrat la dependència del sector elèctric espanyol de l’energia de les centrals nuclears, que és una font d’energia no renovable, però que sí que és una energia pràcticament lliure d’emissions de gasos que provoquen l’efecte hivernacle. El director de la Societat Nuclear Espanyola (SNE), Javier Guerra, va demanar al Ministeri de Transició Ecològica que “es faça una valoració rigorosa i objectiva” sobre el paper que han de tenir totes les fonts d’energia en un futur i la seua aportació dins un gran pacte de l’energia.

En este sentit, Guerra també va posar l’accent en el fet que “seran inassumibles” si s’acaba prescindint de l’energia nuclear, “que és la font que aporta més energia elèctrica lliure d’emissions”. El Ministeri de Transició Ecològica, amb l’arribada de Teresa Ribera, va fixar l’any 2035 com el final de les centrals nuclears a l’Estat amb la clausura de Trillo. Les centrals nuclears d’Ascó tancarien el 2029 (Ascó I) i 2030 (Ascó II). Vandellòs II, que acaba de rebre l’autorització per a operar durant deu anys més, tindria com a any límit el 2034.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 3 =

Últimes notícies

-->