HomeSocietatLa Palma d’Ebre, el municipi ebrenc més petit, amb fibra òptica a...

La Palma d’Ebre, el municipi ebrenc més petit, amb fibra òptica a totes les cases

RIBERA D’EBRE // A partir d’aquest mes d’agost, els veïns del nucli urbà de la Palma d’Ebre —el municipi més petit de la Ribera d’Ebre, amb 340 habitants— disposaran de servei d’Internet amb fibra òptica. El servei, impulsat per l’Ajuntament i amb l’assessorament del departament d’informàtica del Consell Comarcal, és fruit d’un model de xarxa neutre de propietat municipal oberta a tots els operadors privats que vulguin oferir connexió als usuaris finals. D’aquesta manera s’evita la massificació de cablejat per les façanes de les cases.

El projecte segueix l’estratègia comarcal en temes de fibra òptica d’adaptació de la tecnologia a les característiques geogràfiques, econòmiques i socials de cada municipi, a partir d’exemples similars que funcionen a altres zones de Catalunya. El fet que la titularitat de la xarxa sigui municipal i es posi a disposició dels operadors mitjançant un sistema de gestió basat en compensacions, permetrà que els usuaris finals puguin pagar menys pel servei d’Internet d’alta velocitat, ja que les empreses operadores no hauran de recuperar la inversió del desplegament de cablejat i caixes. A més, es contempla un model de gestió en el qual l’Ajuntament no tingui cap responsabilitat pel seu ús ni en les despeses de manteniment de la xarxa.

El projecte realitzat i gestionat per l’associació d’usuaris Sominternet.cat, cobrirà més de tres-centes cases, el total de la població, amb 3.000 m de cable de fibra òptica i 20 caixes de distribució. De moment, la connexió a la xarxa es farà via ràdio enllaç d’alta capacitat, a l’espera que en un futur —les previsions estimen entre el 2022 i 2024— arribi el punt municipal de la Xarxa Oberta de Catalunya (XOC) de la Generalitat, moment en el qual només caldrà connectar-se al nou sistema sense que això impliqui cap canvi per als usuaris finals.

Noves zones de connexió sense fils

El desplegament de la xarxa de fibra òptica també permetrà participar al projecte WIFI4EU, una iniciativa de la Comissió Europea que a través dels ajuntaments i les mancomunitats locals promou un accés de qualitat a Internet amb una xarxa WIFI en espais públics en qualsevol lloc d’Europa, independentment d’on es visqui. Així, l’Ajuntament de la Palma d’Ebre ha previst la instal·lació de quatre punts de connexió WIFI gratuït a espais públics exteriors del municipi, degudament identificats. Un cop en funcionament, sol·licitarà als gestors del projecte WIFI4EU la integració dels equips en el seu sistema de validació per tal que en puguin fer ús ciutadans d’arreu d’Europa que visitin la població i estiguin registrats al sistema.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 60 = 62

Últimes notícies