HomeCulturaLa Passió d’Ulldecona torna amb nou ‘Jesús’, música en directe i escenificacions...

La Passió d’Ulldecona torna amb nou ‘Jesús’, música en directe i escenificacions “peculiars”

Després de dos temporades atípiques, la Passió d’Ulldecona, que es representa ininterrompudament des de 1955, torna amb forces renovades, il·lusió i també moltes novetats, tot i que no s’han desvelat totes.

La principal és el nou actor que representa Jesús, el paper principal; les dos actuacions en directe de la soprano Consol Vericat -filla de l’actor més veterà de la Passió- i la recuperació de la composició musical de Miquel Querol, musicòleg i poeta d’Ulldecona, per al moment del descens de Jesús de la creu.

Enguany hi ha uns seixanta actors i una vintena de tècnics de tramoia, vestuari i maquillatge, i el repte és incentivar el relleu generacional en un cos escènic que havia arribat a tenir dos-cents participants.

La temporada 2022 de la Passió d’Ulldecona ha programat dos representacions en català, el 3 i el 10 d’abril, i dos, en castellà, el 24 d’abril i l’1 de maig –el 16 d’abril fan una adaptació a l’església de Xert (Baix Maestrat)-.

La Passió es representa a Ulldecona des de 1955 –hi ha textos del s. XVI sobre representacions religioses al municipi-, i la va organitzar i posar en escena per primer cop Josep Maria Rafí i Poblet. Les representacions sempre eren en castellà, amb diversos textos, i va ser l’any 1964 que es va estrenar l’obra de Josep Maria Junyent Quintana.

El 1993, este text es va compaginar amb un nou text en català de Jaume Vidal i Alcover, però el 2004 es va estrenar la versió en llengua catalana del dramaturg Ignasi Roda Fàbregas, que partia de l’obra original de Junyent Quintana. Fa sis anys es van unificar els dos textos i les versions, que eren molt diferents.

L’obra està declarada d’interès turístic nacional. Tot i que “en coneixem el final”, inclou novetats cada temporada “per a crear motivació”, apunta l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, de cara a este “gran espectacle”, únic al territori per la seua dimensió i longevitat, i que mou “el teixit i el batec cultural del poble”.

Juanjo Sans, president de l’entitat i actor de la Passió, subratlla que els assajos s’han intensificat per a recuperar la programació estable enguany, i que sobretot hi ha “molta il·lusió i treball” perquè es puga dur a terme.

L’equip de direcció d’enguany el formen quatre persones, a causa dels problemes de salut del director Juanito Martínez. També s’hi estrena un jove actor en el paper de Jesús, que no va ser fàcil de convèncer. Ell i Jordi Reverté, sotsdirector de la Passió i actor en el paper de Judes, han assajat durant dos mesos intensos mentre s’hi han anat incorporant la resta de personatges. Sans també ha avançat les “peculiars” escenificacions que s’han preparat.

L’elenc de la Passió ha anat reduint-se amb els anys i costa trobar-ne relleu generacional. El text està preparat per a adaptar-se, si cal, a menys actors i personatges, però la continuïtat de la Passió d’Ulldecona està garantida, segons el sotsdirector.

En este sentit, l’alcaldessa ha recordat els estralls de participació que també han fet dos anys de pandèmia en les entitats culturals i d’altres àmbits. “Això serà el principi d’una recuperació de tot el cos escènic de la passió”, defensa Ventura.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

85 + = 95

Últimes notícies