HomeSense categoriaLa Plataforma de la Terra Alta rebutja la instal·lació de 30 nous...

La Plataforma de la Terra Alta rebutja la instal·lació de 30 nous aerogeneradors a la comarcal

ACN Gandesa .- La Plataforma en Defensa de la Terra Alta i l’Ateneu Popular la Pastora rebutgen frontalment la instal·lació de 30 nous aerogeneradors als termes municipals de Vilalba dels Arcs, Batea i la Pobla de Massaluca.

Es tracta dels parcs de Tres Termes, los Barrancs i Punta Rodona, que recentment han rebut l’autorització d’Urbanisme mitjançant l’aprovació del pla especial, convertint-se en l’única zona de concentració de Catalunya que s’executarà de les adjudicades al 2010. En un comunicat, les entitats acusen els alcaldes de les poblacions afectades de “negociar d’amagat amb les empreses sense escoltar el teixit associatiu i cultural ni als representants econòmics de la comarca”, com els agents turístics o la D.O. Terra Alta, que s’oposen a la massificació eòlica.

Recorden que els 184 aerogeneradors instal·lats en nou centrals des de 2004 són “xifres totalment desproporcionades” per una comarca que aposta per treballar la terra i el paisatge. Retreuen també que, malgrat aquestes instal·lacions, la comarca ha perdut prop de 1.100 habitants els últims deu anys. Per això, denuncien que amb la decisió d’Urbanisme, la Generalitat “està castigant un cop més, una comarca que ja té la densitat més gran de centrals eòliques de tot Catalunya”. “A més, també hem viscut els tractes de favor a determinades empreses vinculades a certs partits, hem vist malmès el nostre paisatge i la dignitat dels cossos de combatents de la batalla de l’Ebre”, certifiquen.

Segons la Plataforma, darrera d’aquests nous projectes es troba Gas Natural, “una de les primeres empreses a marxar de Catalunya després de l1′ d’octubre”. Consideren que els criteris de rendibilitat empresarial que volen aplicar en aquest negoci “no són compatibles amb les necessitats socials i d’equilibri ecològic i territorial”, tot recordant que només un 3,4% dels guanys reverteixen a la Terra Alta i que, en momts casos, els convenis amb ajuntaments acaben convertint-se en paper mullat.

Per tot plegat, reclamen als alcaldes i partits de la comarca que posin fre a l’expansió de noves centrals eòliques, establint “límits” i no donant més permisos a cap central “ara que la massificació eòlica ja és una realitat”. També volen que es tingui en compte el conjunt associatiu i econòmic de la Terra Alta a l’hora de prendre aquestes decisions, sigui a la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre o altres organismes. “Emplacem a la unió de la comarca i demanarem formalment a totes les instàncies i per tots els mitjans un acord comarcal de no proliferació eòlica, com van fer al seu moment les comarques veïnes del Matarranya i el Priorat”, addueixen, amb voluntat de blidar el territori de l’aparició de projectes que posin en perill el desenvolupament econòmic sostenible basat en els sectors del vi, l’oli i el turisme.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

78 + = 84

Últimes notícies