HomeSocietatLa població ebrenca que viu a l’estranger se multiplica per 2,5 en...

La població ebrenca que viu a l’estranger se multiplica per 2,5 en els últims 15 anys

Un total de 6.443 ciutadans de les Terres de l’Ebre residixen a l’estranger a data d’1 de gener de 2024, segons l’Institut d’Estadística de la Generalitat (Idescat). Una xifra que s’ha multiplicat gairebé per 2,5 en els darrers 15 anys. Estes dades, extretes de l’última estadística del padró d’habitants residents a l’estranger feta pública esta setmana, fan referència a les persones de nacionalitat espanyola, siga o no esta l’única nacionalitat, que viuen habitualment a l’estranger i l’últim municipi al qual estan inscrites és un dels 52 que hi ha a les Terres de l’Ebre. Cal advertir que les persones inscrites en este padró es consideren veïnes del municipi que figura a les dades de la seua inscripció únicament a l’efecte de l’exercici del dret de sufragi i no constituïx, en cap, cas població del municipi.
Els ciutadans de la regió de l’Ebre residents a l’estranger van augmentar en 360 en relació amb un any enrere, cosa que representa una variació positiva del 5,9 %. Les quatre comarques van registrar alces durant el 2023. Amb 3.412 persones, el Baix Ebre és la comarca que té més residents a l’estranger (més de la mitat del total de la regió), dels quals 2.102 són tortosins. Seguix el Montsià, amb 1.886; la Ribera d’Ebre, amb 839, i la Terra Alta, amb 299 residents.

Pes notable a Suïssa

Pel que fa als països de residència, el rànquing de les Terres de l’Ebre és similar al del conjunt de Catalunya, però amb una diferència remarcable en la segona posició que correspon a Suïssa, probablement conseqüència de la important emigració que hi va haver als anys 60 del segle passat al país helvètic, especialment des de Tortosa i el Baix Ebre. Pel que fa a les dades concretes, el país on residixen més ebrencs és França amb 2.260 persones i el seguix Suïssa, amb 634; Regne Unit, amb 502; Argentina, amb 492; Alemanya, amb 472, i Bèlgica, amb 253. [Vegeu el quadre publicat per a consultar les dades d’altres principals països de residència].

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dels 634 residents a Suïssa cal apuntar que 241 (un 38 %) estan inscrits al municipi de Tortosa, xifra que s’eleva a 451 (71 %) si comptem tots els municipis del Baix Ebre.
L’any 2023 hi han hagut 532 noves inscripcions als registres consulars, 289 homes i 243 dones, corresponents a les altes produïdes per emigració a l’estranger, naixement o nacionalització.

Marc Brunet, un dels 351 rapitencs repartits pel món, regenta un bar de tapes a Anglaterra

Marc Brunet és un dels 351 rapitencs que viu actualment a l’estranger. Té un establiment gurmet i bar de tapes a Frome (Anglaterra) on també ven productes de les Terres de l’Ebre. Brunet, que ja porta 12 anys a Anglaterra, on se va casar i té una filla, ha sigut un de la trentena d’ebrencs que el periodista Dani Gutiérrez ha entrevistat en la primera temporada del programa Ebrencs pel món de Canal TE. De fet, l’entrevista a Marc Brunet és la que té actualment més visualitzacions a YouTube.

Els set capítols de la primera temporada, amb una trentena d’entrevistats repartits per arreu del món, ha tingut una audiència sense precedents. Dani Gutiérrez reconeix que quan va començar a preparar el programa es va sorprendre de “la quantitat de gent interessant de les Terres de l’Ebre que hi ha pel món i de la qual no en tenia ni idea”. I esta setmana Canal TE ha estrenat la segona temporada, que inclou 25 noves entrevistes. En el primer capítol, el programa ha viatjat als EUA on viuen 216 ciutadans de les Terres de l’Ebre, i on ha entrevistat Mabel Beguer, filla de l’exalcalde de Tortosa, Vicent Beguer, que treballa a l’Acadèmia Naval dels EUA ubicada a Annapolis, i Alfonso Morales, un ampostí que fa 30 anys que exercix de catedràtic a la Universitat de Georgetown.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 57 = 58

Últimes notícies