HomeSense categoriaLa ponència d’energies renovables tomba tres parcs eòlics a la Ribera d’Ebre...

La ponència d’energies renovables tomba tres parcs eòlics a la Ribera d’Ebre i la Terra Alta

EDICIÓ PAPER //  Els parcs eòlics Tramuntana I, II i III no tiraran endavant. La ponència d’energies renovables de la Generalitat ha emès un informe desfavorable envers els tres projectes per tal de preservar l’àliga cuabarrada, que es troba en risc de desaparició. Els tres parcs eòlics eren idèntics, comptaven amb nou aerogeneradors cadascun, i un d’ells -Tramuntana III- preveia situar-se sobre espais emblemàtics de la Batalla de l’Ebre, com és el cas de la punta del Cucut, a Corbera d’Ebre.

Els tres parcs estaven promoguts per l’empresa alemanya Abo Wind i consistien en nou aerogeneradors de 115 metres d’alçada i un perímetre de rotor de 170 metres. La potència de cada màquina seria de 5,5 MW, i gairebé 50MW en cadascun dels parcs. El parc Tramuntana I concentraria els seus nou aerogeneradors a Flix, mentre que Tramuntana II se situaria a cavall entre Flix -amb quatre màquines- i Riba-roja d’Ebre -que en tindria cinc- i Tramuntana III se situaria íntegrament al terme de Corbera d’Ebre.

La ponència d’energies renovables ha declarat inviables els tres parcs atenent a la preservació de l’àliga cuabarrada, una au autòctona de fauna salvatge, i que és un dels rapinyaires més amenaçats d’Europa.

La preservació del medi ambient i, en concret de l’àliga cuabarrada, està sent un dels principals arguments de la ponència per a tirar enrere els projectes eòlics que se situen a la vall de l’Ebre.

Davant l’arxivament del parc eòlic, l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, ha assegurat en declaracions a Ràdio Móra d’Ebre que es troba “emprenyat” per la decisió. Suárez s’ha definit com “una persona que creu amb les energies renovables” i també amb l’autoconsum, “però també s’ha de generar energia neta per a les indústries, a un preu assequible” i per això ha destacat que cal tenir emplaçaments productors d’energia renovable, com són els parcs eòlics. “Es vetlla per la tranquil·litat de l’àliga cuabarrada però què hi ha dels riba-rojans?”, qüestiona Suárez, que veu com al municipi veí d’Almatret es concentren diversos parcs eòlics visibles des de la població de Riba-roja d’Ebre. Per la seua banda, l’alcalde de Flix, Francesc Barbero, es mostra “disgustat” perquè la Generalitat i els promotors “continuen sense valorar si els ajuntaments volen parcs eòlics o no dins el seu terme municipal” però reitera el seu “màxim respecte” per les decisions de la ponència.

El parc eòlic projectat sobre espais de la Batalla de l’Ebre no es construirà

Pel que fa al parc eòlic Tramuntana III, projectat a Corbera d’Ebre, havia aixecat una forta aversió a la Terra Alta. La comarca compta amb un front institucional format per Consell Comarcal, ajuntaments i entitats del sector econòmic -com el consell regulador de la DO Terra Alta o l’associació de turisme rural- i el sector social -com l’Ateneu la Pastora i la Plataforma en Defensa de la Terra Alta-, que denuncien la massificació eòlica de la comarca. Actualment, la Terra Alta és la comarca de Catalunya amb més parcs eòlics en funcionament del país, amb un total de nou, i la segona en aerogeneradors actius, després del Baix Ebre.

A més, el parc Tramuntana III havia generat molt més malestar a la comarca perquè s’havia projectat sobre espais emblemàtics de la Batalla de l’Ebre, on hi hauria encara enterrades restes d’excombatents. Així ho va alertar l’Ateneu La Pastora ara fa un mes, amb un comunicat on denunciava que la construcció del parc podria afectar fortificacions ubicades a les cotes punta del Cucut, la Pila, les Males, el coll de l’Anís i el coll de Cosso, que van ser ocupades per la 45 Divisió Republicana durant la Batalla de l’Ebre.

En un comunicat conjunt, les entitats terraltines van denunciar “l’impacte flagrant que suposaria el parc per als espais de la Batalla de l’Ebre” i van adjuntar fotografies dels emplaçaments on s’havia de construir el parc, on es podien veure restes humanes en superfície.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 7 =

Últimes notícies