HomeSalutLa pressió assistencial a les Terres de l’Ebre “comença a ser tensa”

La pressió assistencial a les Terres de l’Ebre “comença a ser tensa”

La situació “comença a tensar-se” a les Terres de l’Ebre pel que fa a pressió assistencial, segons ha apuntat la directora dels serveis territorials de Salut de les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà. I és que el risc de rebrot al territori continua pels núvols i este divendres superava els 434 punts, tot i que la velocitat de reproducció de la malaltia ha baixat mínimament i ara supera lleugerament l’1 (1,16). Segons les últimes dades des del passat dia 12 fins al 18 d’octubre s’han detectat prop de 400 casos nous de coronavirus (368) a les quatre comarques ebrenques, entre els quals hi ha 73 positius detectats al cribratge realitzat a l’empresa avícola Padesa a Amposta.

Dos brots a hospitals i un a residència

En els últims deu dies s’ha detectat un brot a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, que afecta una vintena de persones, i un altre a la Residència VIMA de la Ràpita, on hi ha 10 persones contagiades, i un altre a l’Hospital Comarcal d’Amposta, que afecta set persones. 

A finals de la setmana passada va detectar-se un brot a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, que afecta ja una vintena de persones -setze malalts de les unitats de llarga estada i subaguts i quatre treballadors-, després que un dels pacients ingressats presentés un quadre de febre i se li efectués una prova PCR. En resultar positiu per coronavirus, es van estendre les proves a la resta de persones ingressades, d’ambdós unitats, així com a tot el personal sanitari que va treballar en estes unitats els dies previs. Els casos positius han estat traslladats a l’àrea de tractament de la Covid-19 del centre, i la resta han estat aïllats fins a repetir-los la prova en uns dies.

La Residència VIMA registra el primer brot des de l’inici de la pandèmia, després que este dimecres diversos usuaris presentessen simptomatologies compatibles amb el coronavirus. La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre va activar ràpidament el protocol i se’ls van practicar testos d’antígens, que van permetre saber els resultats positius en qüestió de 15 minuts, la qual cosa va permetre aïllar les persones contagiades ràpidament, ja que el centre disposa de prou espais per a sectoritzar-se. De moment, este brot afecta nou usuaris i un professional del centre, a l’espera dels resultats del cribratge realitzat als 150 usuaris i la vuitantena de treballadors.

L’últim brot detectat, és a l’Hospital Comarcal d’Amposta després que este dimecres sis pacients dels 51 ingressats entre la segona i la tercera planta presentessen un quadre de febre. Seguint el protocol, se’ls van realitzar les proves PCR, quatre de les quals van donar positiu, per la qual cosa s’han ampliat els testos a la resta de pacients ingressats, així com a tots els professionals d’estes plantes. De moment, i a l’espera dels resultats que preveuen tenir-los entre diumenge i dilluns, el brot afecta cinc malalts i dos professionals sanitaris, i s’han suspès les intervencions quirúrgiques que suposen l’ingrés a planta, així com els ingressos de pacients que no estiguen contagiats per la malaltia -tot i que sí que poden fer-ho aquells que estiguen contagiats-, i tampoc es permetran les visites. Segons ha apuntat Lleixà, les urgències del centre continuen funcionant amb normalitat. D’altra banda, davant l’increment de casos de coronavirus i d’ingressos hospitalaris, des d’este dimecres, els hospitals comarcals d’Amposta i el de Móra d’Ebre tornen a admetre pacients positius per coronavirus.

Així doncs, actualment a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús hi ha 26 persones positives ingressades -16 de les quals del brot detectat-, a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta hi ha 16 pacients ingressats a planta i 6 a la Unitat de Cures Intensives, a l’Hospital Comarcal d’Amposta n’hi ha 5 -quatre del brot i un altre que ja tenien-, i a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre hi ha un pacient positiu per coronavirus ingressat.

Lleixà ha apuntat que a l’UCI del Verge de la Cinta només hi ha onze llits, dels quals 6 estan ocupats per casos Covid-19, però també hi ha altres pacients, per la qual cosa han habilitat cinc llits més que permet ampliar la capacitat del centre. També ha assenyalat que les obres que s’estan fent a la unitat de semicrítics preveuen finalitzar-les a principis de novembre.
El Pla de contingència de les Terres de l’Ebre es troba en una fase de mantenir l’activitat quirúrgica en tots els centres, a excepció d’Amposta fins que es tinga la “fotografia real de la situació”, ha indicat Lleixà. “Des de l’estiu estem intentant recuperar tota aquella activitat que vam deixar de fer en la primera onada de contagis del coronavirus”, afirma.

Milloren els índexs a Tortosa

Les dades epidemiològiques han millorat a la ciutat de Tortosa, segons ha determinat l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que ha assenyalat que la velocitat de transmissió se situa en 1,03, per sota de la mitjana catalana (1,38), així com ha millorat l’índex de rebrot del coronavirus, que este dijous se situava en 940 punts. “Anem millorant respecte de fa quinze dies, però hem de continuar treballant perquè les dades vagen baixant”, ha apuntat Roigé, tot i que ha afegit que “podem ser optimistes, però hem de ser prudents i continuar demanant molta responsabilitat”. Actualment a la ciutat concentra el major nombre de grups escolars confinats, amb 39, i la setmana vinent s’estendrà el cribratge massiu a l’Institut Escola Daniel Mangrané de Jesús.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 2 =

Últimes notícies