L’Econau és una nova associació de productors de garrofa, fruits secs i olives ubicada a l’Ametlla de Mar i amb àmbit d’actuació al mateix Baix Ebre, però, també, al Montsià i a l’Alt i Baix Camp. Projecta produir i comercialitzar productes del territori amb el primer molí de farina de garrofa a Catalunya, tal com presentaran durant el primer Festival de la Garrofa, el 24 i 25 de març, a les seues instal·lacions de la població marinera.
L’associació ha nascut per a fer valdre el món de la pagesia del territori que es dedica a la garrofa, i en potenciaran la polpa, ja que tot i que té un consum destinat sobretot a animals se’n vol impulsar el consum humà. Així, es crearà la primera farina de garrofa ecològica de Catalunya, produïda íntegrament a les seues instal·lacions de l’Ametlla de Mar, fet que requerirà disposar del primer molí dedicat a este producte.
Montse Serramià, la presidenta de l’associació Econau, explicava a La Cala RTV que “la idea és recollir productores certificades ecològiques” de terrenys del voltant i transformar les garrofes a la nau “que reformarem”, on es processarà amb “una màquina que hem aconseguit i que separa el garrofí de la polpa, la primera separació” per a una posterior transformació en melassa a una empresa subcontractada a Riudoms, ja certificada com a ecològica, on portaran el triturat de la garrofa ecològica. Per una altra banda, Econau tindrà el seu propi molí “on es farà un triturat que arriba a una micronització, fins a aconseguir la pols”.
Produir el 2024
L’associació es va crear al juny de l’any passat i va obtenir una subvenció del Departament d’Economia Social i Solidària que ha permès preparar tot el pla de viabilitat tècnica, sobretot per a contractar personal. Segons el secretari de l’associació, Dani Méndez, l’objectiu és inaugurar el molí el gener de 2024: “Tenim la nau: és una antiga granja de conills que hem aconseguit que els propietaris ens cedisquen amb un acord molt beneficiós per a l’associació. I ara estem en procés amb un enginyer, que ja ha fet altres empreses processadores de garrofa”.
L’associació presenta el projecte este cap de setmana al públic al primer Festival de la Garrofa que organitzen, “i quan ens donen la llicència podrem començar les obres” a partir d’un micromecenatge “per a acabar de comprar les màquines i tot el que necessitem per a posar en marxa el molí” per a començar a fer proves de productes, farines i melasses a l’octubre “i al gener estar en marxa”.
Sobre el festival, el divendres 24 es dedica el dia a unes xerrades tècniques protagonitzades per persones enteses de la garrofa, com són Joan Tous, coordinador de l’Associació d’Empreses Innovadores de la Garrofa (EIG) o José Cristòfol Farnós, empeltador professional. Dissabte 25 serà una jornada lúdica amb mercat de proximitat, amb diverses productores, ioga, contalles, paella i actuacions musicals entre d’altres.
Beneficis nutricionals
Serramià explicava que la farina de garrofa és una lleguminosa, “com les llenties o cigrons, amb proteïnes, molts tanins, vitamines, molts minerals i sucres naturals com els de les fruites” dels que es pot obtenir la pols de garrofa o melassa, “sucre líquid de quilòmetre zero”. Així, es tracta d’un producte amb un índex glucèmic molt baix, un edulcorant apte per a diabètics, ja que el sucre entra lentament a l’organisme.