HomeMeteorologiaLa principal onada de calor de l’estiu dixa a l’Ebre tres dies...

La principal onada de calor de l’estiu dixa a l’Ebre tres dies seguits per sobre dels 40 graus

Després de diversos pics de calor o calorades, la primera gran onada de calor de l’estiu -oficialment, es parla d’“onada” quan se succeïxen més de dos dies amb temperatures extraordinàries– ha dixat registres de rècord a les Terres de l’Ebre i una sensació de calor sostinguda i acumulada gairebé inèdita. Entre el dilluns, dia 21, i el dimecres, dia 23 d’agost, els valors es van enfilar arreu de Catalunya i de les Terres de l’Ebre, i encara està previst que l’onada s’allargue fins a este divendres, dia 25. En les hores de més calor dels tres primers dies es van superar els 40 graus i, de fet, l’Observatori de l’Ebre va registrar dimecres, en la jornada de calor més forta, una temperatura màxima de 43,9 graus, que és la més alta detectada des que l’entitat recull registres. L’estació meteorològica està en funcionament des del 1929. Això suposa un grau i mig per damunt de l’anterior rècord, de 42,3 graus, el 18 d’agost del 2018. L’Observatori de l’Ebre té dades des de l’any 1880 i resulta força il·lustratiu de la velocitat del canvi climàtic que si en estos anys s’ha superat la barrera dels 40 graus en 17 ocasions, la primera va ser el 1982 i la resta es concentra majoritàriament durant el que portem de segle XXI.

El territori ha encadenat diverses nits tòrrides, amb temperatures per sobre dels 25 graus, i de dia els termòmetres s’han enfilat per damunt dels 43 graus a Tortosa, Aldover o Vinebre. La major part dels pobles del Baix Ebre, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, així com la Sénia i Mas de Barberans al Montsià, han integrat la llista de municipis i comarques que han tingut activat el nivell 3 del Pla Alfa dels Agents Rurals per l’elevat risc d’incendi o que han estat en perill molt alt o extrem d’incendi segons el mapa de perill d’incendi forestal que elabora el Departament d’Acció Climàtica.

Això ha fet que s’hagen tornat a tallar els accessos al parc natural dels Ports i que alguns municipis també hagen pres mesures en este sentit: la Ràpita va tancar dimarts l’accés rodat en direcció a l’aparcament del Cocó de Jordi, inici del camí cap a Mata-rodona, el bosc del Burgar i la Foradada. Les restriccions d’accés a espais naturals també van fer que la Federació Catalana de Ciclisme suspengués la celebració del 54a edició del Torneig Sant Bertomeu. En general, en tots estos municipis, és a dir, la major part del territori, han estat o encara estan prohibides les activitats educatives, esportives i de lleure al medi natural, cosa que ha afectat també l’activitat turística.

No cal ni dir que també s’ha prohibit fer foc en espais oberts i s’han suspès les autoritzacions concedides per a cremar rostolls o restes vegetals. Tampoc es pot utilitzar maquinària i equips en terrenys forestals, ni en les àrees rurals situades en una franja de 400 metres al voltant, que tinguen un funcionament que genere deflagració, espurnes o descàrregues elèctriques.

Refugis climàtics

Per combatre la calor, a banda dels consells habituals, hi ha hagut ajuntaments que han decidit obrir gratuïtament les piscines durant estos dies. Així ho han fet Flix, Santa Bàrbara, Paüls, el Perelló o la Torre de l’Espanyol, entre altres. També s’han habilitat alguns equipaments públics com a refugis climàtics. Així, l’Ajuntament d’Alcanar ha posat a disposició de la població les dos biblioteques, oferint així un espai fresc a totes aquelles persones que no puguen aconseguir confort climàtic a casa seua. Els centres cívics d’Alcanar i Tortosa estan oberts a tota la ciutadania de dilluns a divendres d’11 h a 19 h, així com la Casa del Mar de la Ràpita.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 45 = 50

Últimes notícies