ACN Brussel·les .- L’avellana del Baix Camp, l’oli de la DOP Siurana i els cítrics de les Terres de l’Ebre s’han fet un lloc aquest dilluns al Parlament Europeu.
Una delegació d’alcaldes i alcaldables republicans s’han desplaçat fins a Brussel·les fer arribar les seves reivindicacions entorn tres cultius molt arrelats al territori que es mantenen en una situació crítica. La principal demanda gira entorn la regionalització de la futura Política Agrària Comuna (PAC) 2021-2027, que just s’està debatent a la UE i que preveu una retallada del 5%.
Els alcaldes han volgut traslladar a Europa la necessitat que protegeixi aquests cultius i que les polítiques agràries es decideixin a nivell territorial i no depenguin de l’Estat. La comitiva ha aprofitat per mantenir una trobada amb la delegada del Govern davant la UE, Meritxell Serret.
Serret ha rebut la delegació integrada per una trentena d’alcaldes, regidors i alcaldables republicans i ha atès les seves reclamacions entorn a la importància que les polítiques agràries de la UE tendeixen cap a la regionalització. En aquest sentit, Serret considera que una de les claus de volta passa per incidir en la necessitat d’una perspectiva local davant del canvi climàtic i que, en aquest sentit, les institucions europees han demostrat estar-hi sensibilitzades.
L’alcalde d’Almoster i director territorial d’Agricultura, Àngel Xifré, ha recordat que, de les 9.000 hectàrees d’avellana que hi ha a Tarragona, només se’n fa producció d’unes 2.600. La collita d’enguany ha estat d’un 60% respecte d’un any normal, en un context de contínues tractorades. Les circumscripcions econòmiques s’han apuntat com una de les solucions perquè els productors puguin posar les seves pròpies normes de comercialització. També s’ha fet referència a la cogestió.
Des de les Terres de l’Ebre també s’ha traslladat el mal moment que viu el sector. “La pitjor crisi citrícola”, ha manifestat un productor d’Alcanar. Els productors demanen ajuda des de la UE per poder competir en igualtat de condicions i intentar fer front a la forta competència d’Egipte, Sudàfrica i Marroc. Que aquestes regions incompleixin en matèria de pesticides i insalubritat s’ha plantejat com un dels punts on incidir, és a dir, que Europa ho percebi i imposi exigències.
Carregats de fruits secs i olis, la comitiva de representants polítics, entre els quals els senadors Josep Rufà i Miquel Aubà, s’han presentat posteriorment al Parlament Europeu, on han mantingut una reunió amb el responsable de la Direcció General d’Agricultura, Ricard Ramon Sumoy, amb la mateixa finalitat de traslladar les seves inquietuds, sobretot en relació a la PAC, que tindrà un pressupost de 365.000 milions d’euros -el que representa una retallada del 5% sobre l’actual.
“És la menys dolenta que es podia fer”, ha reconegut Sumoy. Des de la Comissió d’Agricultura es planteja una PAC més “genèrica”. “Volem que sigui més simple i eficaç”, ha manifestat. Responent a la demanda de regionalitzar la PAC, el titular d’Agricultura ha recordat que es planteja un pla estratègic per a cada estat membre, si bé ha deixat la porta oberta a petits canvis. “Entre tots es poden afinar coses, i que el Ministeri estigui obligat a parlar amb les comunitats autònomes”, ha dit.
Sumoy també s’ha mostrat partidari de defensar el producte des de la qualitat, i no en la quantitat. “No pot ser una commodity, ens hem de diferenciar, sinó seguirem subjectes als mercats globals”, ha afirmat. També ha fet esment a la influència del canvi climàtic en el sector agrari. “És important que l’internalitzi”, ha afegit. La comitiva ha tancat la seva estada amb una visita a la institució supranacional i una reunió amb assessors d’agricultura del grup Verds/ALE.
L’eurodiputat republicà Josep Maria Terricabrasalerta que la crisi dels cítrics de les Terres de l’Ebre s’ha de resoldre aviat o si no “farem tard”. Terricabras ha defensat l’agricultura pròpia de Catalunya en el marc d’una visita d’alcaldes, regidors i alcaldables ebrencs d’ERC al Parlament Europeu. L’eurodiputat també s’ha fet ressò de les problemàtiques que arrossega el sector de l’avellana al Baix Camp i de l’oli de la DOP Siurana. El territori exporta el 50% de l’oli que produeix, si bé de tot l’oli consumit arreu del món només un 3% és d’oliva. “A Brussel·les no trobo patates xip fetes amb oli d’oliva”, ha declarat, posant de manifest la necessitat de promocionar i donar valor al producte especialment en països rics. Terricabras també ha parlat de la PAC posterior al 2020 i de la necessitat que s’aculli al principi de subsidiarietat per “territorialitzar-la”. “Hi intervindrem d’una manera més decidida”, ha garantit.