HomeEconomiaLa producció d’arròs tornarà a superar els 130 milions de quilos al...

La producció d’arròs tornarà a superar els 130 milions de quilos al Delta

La producció arrossera del delta de l’Ebre no es veurà afectada pels forts aiguats registrats la setmana passada i tot apunta que, de nou, es superaran els 130 milions de quilos d’arròs, una quantitat extraordinària que encadena ja tres campanyes consecutives.

Els motius caldria buscar-los en l’extensió de varietats més tardanes, però més productives com és el J.Sendra, entre altres factors. “Al Delta portem ja dos anys de collites bones que han vingut propiciades perquè hi ha un canvi varietal, com és el cas de la J.Sendra, que és molt més productiva i això, juntament amb el fet que els pagesos ens hem conscienciat que cal fer tractaments preventius contra els fongs, fa que augmente el rendiment de quilos per hectàrea”, assegura Alberto Pons, pagès i responsable del sector de l’arròs de la Unió de Pagesos.

A més, la bona climatologia dels darrers anys també ha ajudat i, enguany, tot i els aiguats registrats puntualment a l’agost i, sobretot, el del passat 1 de setembre, tot apunta que la collita es mantindrà per sobre dels 130 milions de quilos: “Hem tingut dos anys de climatologia favorable i enguany l’aspecte de la planta ens fa pensar que continuarà amb esta tendència”.

 

Sense danys pels aiguats 

Malgrat la intensitat del temporal del passat 1 de setembre, el fet que les fortes pluges hagen arribat a l’etapa final del cicle de l’arròs, juntament amb el fet que no es va registrar calamarsa ni intensitat de vent, ha fet que la planta de l’arròs haja resistit bé el temporal: “És cert que ha caigut molta aigua, però ho ha fet amb moderació al Delta i la pluja ens ha ajudat a rentar i netejar l’espiga i la planta de l’arròs. A més, amb les temperatures més fresques la planta podrà reposar i madurar al seu ritme”, assegura Pons.

Al marge dret, els aiguats sí que van inundar alguns camps pròxims a la serra del Montsià, però amb el funcionament dels sistemes de drenatge, l’afectació sembla que no ha anat més enllà i no es preveuen minves importants. Amb tot “caldrà esperar a la sega per a veure els rendiments d’estos camps que, casualment, es van veure afectats també per una pedregada al juliol”, explica Marcel Matamoros, president de la Cambra Arrossera del Montsià, en declaracions a Delta.cat.

 

La sega, per a després de l’11 de setembre

La reconversió varietal cap al J. Sendra, que ja es planta en un 60% de la superfície arrossera del Delta, ha fet que en els darrers anys la campanya de la sega comence una mica més tard i s’allargue fins ben entrat el mes de setembre. “El J Sendra és més productiva, però també és més tardana i veiem com va retardant les dates de sega”.

A hores d’ara, tot i que ja s’ha començat a segar puntualment algun camp d’arròs, encara no ha començat la campanya de la sega, que s’espera que es puga començar a estendre a partir de la setmana que ve amb la collita de les varietats més primerenques, com és el cas dels arrossos bomba. “Tot i que ja s’ha pogut segar algun camp d’arròs bomba, l’activitat encara és molt testimonial. La planta està molt humida i fins a la setmana que ve no es començarà a segar de manera més generalitzada”, explica Dani Forcadell, pagès i membre d’UP.

 

La lluita contra el Cargol poma

Els arrossers del delta de l’Ebre mantenen any rere any la seua lluita contra la plaga del cargol poma, que en els darrers anys han aconseguit mantenir “a ratlla”, amb la implantació de la sembra en sec i amb els tractaments preventius amb saponines. “Amb estes dos alternatives anem malvivint o convivint amb la plaga, que està molt lluny de l’erradicació”, exposa Alberto Pons.

 

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 13 = 17

Últimes notícies