HomeSocietatLa producció d’ostra al Delta és un procés gairebé artesanal

La producció d’ostra al Delta és un procés gairebé artesanal

A les badies del delta de l’Ebre es produïxen cada any al voltant de 5 milions d’ostres. Unes ostres que han estat col·locades i encimentades, una a una, a les cordes que posteriorment es submergixen a les aigües de les badies on s’hi estaran 10 mesos fins a aconseguir el tamany idoni.

Quan arriba el moment s’extreuen de l’aigua i estes ostres, de nou una a una, són netejades i seleccionades. De fet, este és un dels processos més costosos, ja que cal traure de la superfície de la closca tots els organismes marins que durant els mesos que ha estat sota l’aigua s’han anat posant al seu damunt. “És un procés molt laboriós i gairebé artesanal, es treballen una a una i es seleccionen per a què l’ostra que arribe al consumidor sigue d’una altíssima qualitat”, explica Hogan Castells, un dels principals productors d’ostres del delta de l’Ebre.

Castells defensa que l’ostra del Delta té unes peculiaritats que la fan especial: “la mescla d’aigua dolça i salada de les badies del Delta fan que l’ostra tingue unes característiques especials, té un sabor a mar molt marcat, és com menjar-te una glopada de mar del Delta”.

Actualment el sistema de producció més estès al Delta és el de ciment, ja que permet un millor creixement de l’ostra i garantir un tamany i una forma més homogènia, ja que esta és una de les demandes actuals del mercat. A més, la producció d’ostres s’ha estès a pràcticament tot l’any, ja que els productors treballen en paral·lel la sembra i la recol·lecció d’ostres. “En estos moments estem, per una banda, extraient ostra per fer front a la campanya de Nadal i, per l’altra, sembrant llavor per a la campanya de l’any vinent”, explica Castells. De fet, entre el 30 i el 40 % de la producció anual es ven per festes de Nadal.

Des de la Federació de Productors destaquen el fet que el cultiu de l’ostra permet als productors treballar tot l’any, a més de ser un cultiu molt més resilient al canvi climàtic i no té els problemes de mortalitat i temporalitat del cultiu de musclo.

“Cada vegada la campanya del musclo es fa més curta a causa del canvi climàtic i s’ha reduït de cinc a tres mesos. Si es vol treballar tot l’any i mantenir els llocs de treballs, el productor s’ha de garantir de treballar tot l’any”, ha explicat Gerardo Bonet, gerent de Fepromdel. Actualment la producció d’ostres al Delta és de prop de 500.000 quilos, si bé ara fa uns anys la producció era pràcticament el doble

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies