Si no agrada ni a uns ni als altres, se li haurà de reconèixer, si més no, una certa centralitat. La proposta de l’Observatori Europeu de Memòries de deconstruir el monument franquista del riu, tombar-lo, però mantenir- ne els elements exhibits desmuntats en una cripta sobre una passarel·la per a vianants, no agrada a cap dels dos bàndols, ni als partidaris de la retirada sense matisos ni als defensors de mantenir-lo, dempeus, i de reinterpretar-lo.
“No respon als plantejaments del Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l’Ebre (Corembe) per a preservar el monòlit i volem afegir que l’opció defensada pel col·lectiu és mantenir, restaurar, conservar i reinterpretar el monument en el seu estat actual”, va reaccionar el col·lectiu, que té paralitzat el desmantellament impulsat per la Generalitat en haver acudit a la justícia ordinària, a través d’un comunicat. En este, el Corembe també recalcava que “fins que no finalitze el procediment judicial, no es podrà modificar o alterar l’obelisc amb tots els seus elements”.
La proposta de l’Observatori Europeu de Memòries plantejava instal·lar en horitzontal, al llarg d’un pont per a vianants, les dos piràmides de ferro que componen l’estructura bàsica del monument. Tampoc no ha agradat gens la iniciativa a la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa. “No podem compartir-la de cap de les maneres. És una proposta de reinterpretació, no de retirada. Tot i que perd la verticalitat, guanya presencialitat i veneració en pretendre posar la simbologia franquista, l’àguila, el soldat i l’estel a dintre d’una cripta”, rebutja el grup de pressió, que demana que la Generalitat, a través del Memorial Democràtic, mantinga el “compromís” de retirar el monument d’acord amb el projecte presentat el 2020.
Els resultats del doble rebuig és que l’Observatori de les Memòries, dirigit per Jordi Guixé, ha retirat de moment la proposta del seu web.
La Comissió per la Retirada també s’ha mostrat “preocupada” pel “suport i impuls” a esta proposta per part de la regidora de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Tortosa, Dolors Bel, i del primer tinent d’alcaldessa, Enric Roig, tots dos socialistes.
Aposta socialista
El PSC ha sigut l’únic grup que ha reivindicat obertament la proposta. L’alcaldessa, Meritxell Roigé, de Junts per Tortosa, va manifestar que “el dia que hi haja alguna voluntat, per part d’algú, en este cas entenc que, de l’Estat, de portar-ho a terme, i que hi haja també un pressupost, entrarem a valorar-la”.
En canvi, el portaveu del seu soci de govern, Enric Roig, ha explicat que el projecte va ser finançat parcialment per la Secretaria d’Estat de Memòria Democràtica, junt amb dos projectes més a l’Estat. “Ens agrada perquè té el simbolisme d’ajuntar les dos faccions del debat. Pot acabar sent esta opció concreta, o no, però hi ha algú que ha fet una proposta”, manifesta el líder socialista. Després que el 2016, la majoria de votants apostessen per la reinterpretació en una controvertida consulta municipal, no havia transcendit cap plantejament concret.
El PSC, a més a més, té la intenció d’organitzar properament unes jornades de memòria centrades en el monument i de dur al Parlament una proposta de resolució perquè la cambra es pronuncie a favor d’una passarel·la que, en cas de retirada o desmuntatge del monòlit en el sentit que proposa l’Observatori, aprofite la pilastra de l’antic pont de la Cinta.
En canvi, el Corembe ha presentat una proposta als pressupostos participatius de Tortosa per tal que s’il·lumine el monument amb diferents punts de llum ubicats a les dos bandes del riu Ebre. Tampoc ha rebut de bon grat la proposta de l’organisme impulsat per la Universitat de Barcelona, el delegat del Govern a l’Ebre, Albert Salvadó, que ha insistit que el monument d’exaltació franquista no complix amb la Llei de memòria i s’ha de retirar.