HomeEducacióLa proposta de sanció de Treball a Educació per l’Institut de l’Ebre...

La proposta de sanció de Treball a Educació per l’Institut de l’Ebre s’enfila fins als 50.000 €

La investigació que la Inspecció de Treball va fer a l’Institut de l’Ebre de Tortosa per la denúncia de les suposades pràctiques irregulars d’alguns alumnes se va resoldre amb una acta d’infracció i una altra de liquidació. Inspecció de Treball va concloure que almenys quatre alumnes dels entrevistats tenien “una relació laboral ordinària” amb l’institut que “s’emmascarava en pràctiques curriculars” a l’empresa informàtica Ebresoft, on no van anar mai ni en coneixien el tutor de pràctiques. Els alumnes feien tasques de manteniment informàtic a l’institut. La sanció proposada ascendix a 42.000 euros, 10.500 per estudiant, segons hi ha tingut accés l’Agència Catalana de Notícies. Treball també va emetre una acta de liquidació del deute pendent derivat d’aquella suposada relació laboral amb la Seguretat Social, de 8.876,75 euros, deute que correspondria al període de gener del 2020 al juny de 2023.

El contingut d’esta acta ja havia transcendit la setmana anterior després que el fessen públic els sindicats CGT i Intersindical, que donen suport als dos professors que van interposar la primera denúncia contra el centre de formació professional a Tortosa. Treball, a més a més, dona per provat que alguns alumnes feien més hores de formació i treball de les que es permeten fer, que són 8 hores en total. L’empresa, segons l’acta d’infracció, “emetia pagaments als alumnes” i després “facturava a l’Institut amb el concepte de tasques de manteniment i el nom dels estudiants”.

Així, ara la possible sanció s’enfila en total fins als 50.000 euros i l’hauria d’assumir el Departament d’Educació, tal com ha admès el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, i fonts del Departament. De fet, les dos actes han quedat de moment “anul·lades i sense efecte” en relació al centre educatiu, perquè la Inspecció de Treball accepta que l’institut no és cap ens amb personalitat jurídica que puga contractar personal o ingressar quotes a la Seguretat Social, competència exclusiva del Departament.

Esta resolució, de què ja es va fer ressò esta publicació en l’anterior número, no entra a valorar el fons de la resta d’al·legacions plantejades per Educació, els serveis jurídics del qual defensarien que no pot haver una relació laboral quan no hi ha voluntarietat de dos parts -els alumnes estan obligats a fer les pràctiques- i que no es pot parlar de nòmines que hagen de cotitzar perquè els alumnes reben una remuneració només en concepte de dietes i desplaçaments.

La Inspecció de Treball no s’ha pronunciat encara sobre estos aspectes i, per tant, la seua proposta de sanció no és ferma i el procés no està tancat, però tot fa indicar que tindrà repercussions perquè, en qualsevol cas, Treball hi veu i assenyala “convenis de pràctiques fraudulents”. La direcció del centre ha assenyalat a l’ACN que està “exempta de responsabilitats econòmiques amb cap administració”, abundant en les competències d’Educació, però el delegat del Govern a l’Ebre, Albert Salvadó, ha sigut prou clar en este sentit: “Una cosa és que formalment pague el Departament i l’altra, les responsabilitats internes que es puguen acabar depurant”.

Educació i el centre sí que coincidixen a sostindre que encara no s’ha tancat ni l’auditoria dels comptes que el Departament va dir que encarregava, ni la investigació del cas per part de la Inspecció de Serveis del mateix Departament d’Educació de la Generalitat, que és qui a última hora sí que podria prendre mesures contra els responsables del centre educatiu.

Soroll

Fonts del centre escolar lamenten que estes actes de la Inspecció de Treball s’estan utilitzant “per manipular i fer soroll” per part dels denunciants i els sindicats, que fa mesos que exigixen el cessament de la direcció de l’Institut de l’Ebre i denuncien “una supervisió deficient” per part de la inspecció educativa.

Les organitzacions sindicals asseguren que “les irregularitats” que s’han denunciat a l’Institut de l’Ebre, el centre més important del territori en formació professional, “posen en qüestió la implementació de la nova FP dual universal” que s’ha de desplegar a partir del curs vinent.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies