“Los Mayans” és una embarcació d’arrossegament construïda en fusta l’any 1976 pels mestres d’aixa de les drassanes Carcellé de la Ràpita. Des de la seva avarada i fins al 2023 ha format part de la flota pesquera rapitenca, essent durant gairebé cinquanta anys propietat de la família Mayan, i més concretament del seu patró, Paco Mayan. La família Mayan formen part de la comunitat pescadora de la Ràpita amb diferents generacions de pescadors entre els seus avantpassats. L’octubre de 2023, l’embarcació va patir un accident a causa del mal estat d’una de les peces del folre, fet que va provocar un forat al casc de la nau, la qual va començar a enfonsar-se tornant a port i amb la necessitat de ser rescatada, juntament amb la tripulació. Després d’aquest fet i amb l’edat avançada de la seva tripulació es va donar per acabada la vida útil de l’embarcació i van iniciar els tràmits per enviar-la al desguàs.
El tècnic gestor del Museu de la Mar de l’Ebre, Àngel Pascual, es va posa en contacte amb la Regidoria d’Identitat de l’Ajuntament de la Ràpita amb la voluntat de protegir l’embarcació com a bé patrimonial del municipi. Es va començar així un projecte conjunt de salvaguarda l’embarcació amb el vistiplau del consistori, el suport del GALP Mar de l’Ebre i la voluntat de la família Mayan, qui va valorar positivament la donació al museu.
La finalitat del projecte és salvaguardar un element important del patrimoni marítim rapitenc integrant-lo en la vida social, cultural i turística de la població. L’embarcació “los Mayans” pretén esdevenir un element important del Museu de la Mar de l’Ebre, consolidant-la com una extensió d’aquesta institució, i que a la vegada ha de convertir- se en un actiu que afavoreixi l’activitat cultural, educativa, turística o de desenvolupament social del municipi.
La regidora d’Identitat, Francina Molina, ha volgut destacar la importància d’aquest fet: “La restauració i recuperació d’aquesta embarcació és un sentiment de gran alegria i orgull, ja que s’uneix al patrimoni marítim de la nostra estimada la Ràpita. Esta embarcació no és només un vaixell; és un testimoni de la nostra història, de la nostra cultura i de la nostra relació amb el mar“.