HomeSense categoriaLa Ràpita recrea el segle XX

La Ràpita recrea el segle XX

Durant este cap de setmana, del 12 al 14 d’octubre, la Ràpita tornarà a ambientar i recrear la vida i la societat de principis del segle XX, per tal de celebrar la segona edició d’Orígens. Esta festa, que s’iniciava fa un any de manera experimental amb l’objectiu de recuperar els inicis del municipi rapitenc en què mariners i pagesos habitaven els carrers de la població, presenta enguany una versió consolidada i oferirà el doble d’activitats -prop d’unes 80- i hi participaran una trentena d’entitats locals. 

Tot això ve degut al gran èxit que va tenir l’edició anterior, que va “sorprendre” fins i tot als membres del govern municipal, ja que no s’esperaven tanta participació. “Quan fèiem les reunions amb el veïnat, només en venien una trentena, i el dia de la inauguració d’Orígens ens vam quedar parats en veure més de 500 persones vestides de pagesos o mariners pel barri del Xicago”, detalla Rafa Balagué, regidor de Joventut i Identitat.

Segons Balagué, “sabíem que era un projecte a llarga durada i que la primera edició comptaria amb molta gent expectant que primer havia de veure-ho i creure-s’ho per a després unir-se”, però la gran afluència de gent participant el primer any va fer que tots aquells que no s’havien vestit, es decidissen a no quedar-se a la rereguarda esta segona edició. I és que segons explica el regidor, des de l’endemà d’acabar la primera edició d’Orígens, les modistes del poble i les botigues de complements no han deixat de confeccionar roba de pagesos i mariners. 

 

Novetats

Orígens 2018 aposta per les activitats musicals, ja que durant tot el cap de setmana hi haurà diferents espectacles. Segons Balagué, “les nits de l’edició passada quedaven coixes amb només l’ambient de les tavernes i per això, enguany, hem organitzat el concert dels Quicos, el de la banda de l’Agrupació Musical Rapitenca i el cantautor Pep Gimeno Botifarra, una nit de ball i diverses actuacions de les rondalles pels carrers del barri del Xicago”.

A més, les entitats han preparat diferents activitats autèntiques, com per exemple, una exhibició i campionat de lluita al bac -una lluita típica del Delta-, la Federació Catalana de Jocs Tradicionals ensenyarà a jugar a diferents jocs com la ‘fona’ -llançar pedres, en este cas pilotes de tenis, amb fona per a tombar dianes-, s’exposaran ralls -una modalitat de la pesca prohibida per la seua efectivitat-, es podran veure llaüts i el pailebot Santa Eulàlia -de quasi 50 m d’eslora-, es farà una regata de muletes com es feia antigament, s’ha organitzat un concurs de beure en porró i llençar pinyols d’oliva, també s’oferirà un taller de nusos i de música tradicional, i es faran diversos espectacles teatrals només per a l’ocasió, entre d’altres.

També s’ampliaran nous escenaris com l’Escorxador, on es recrearà una espècie de granja de l’època. Una de les sorpreses d’esta edició es materialitzarà durant el concert dels Quicos, que també faran un tast del nou espectacle que oferiran durant el 2019. I és que els Quicos han fet un recull de cançons antigues i les han arranjat per a interpretar-les ara a Orígens i transportar tota aquella gent gran als anys en què les cantaven. L’Ajuntament té pensat repartir les lletres d’estes cançons entre el públic assistent perquè puguen cantar-les conjuntament amb Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. 

Balagué anima els indecisos a passejar pels carrers del barri del Xicago i deixar-se portar per l’ambient i les activitats no programades que puguen trobar-se per a gaudir de la festa.  

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + = 14

Últimes notícies