HomeSense categoriaLa Ràpita recuperarà documents dels ‘Papers de Salamanca’ de tres agrupacions locals

La Ràpita recuperarà documents dels ‘Papers de Salamanca’ de tres agrupacions locals

MONTSIÀ // El Departament de Cultura rebrà el setè lliurament de la documentació espoliada a Catalunya l’any 1939 pel règim franquista, els anomenats ‘Papers de Salamanca’. Es tracta d’un lliurament exclusivament de documentació privada i es compon de 26 fons documentals (8 d’entitats i associacions, 9 de particulars i empreses, i 10 de partits i sindicats) i 68 agrupacions documentals de menor entitat que en total es corresponen a un volum de 25.602 imatges digitals. Entre els nous receptors destaca la documentació recuperada de dos entitats polítiques i socials de la Ràpita -del Casino Foment Rapitenc i del Centre Republicà-, i també del Sindicat Agrícola de Sant Carles de la Ràpita. No són els únics de la comarca que rebran els Papers de Salamanca, entre les entitats socials i polítiques també es troba la documentació del Comitè local de Freginals del Centre Republicà Radical i de la secció local de la Unió Patriòtica de Freginals. 
Segons la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, recuperar esta documentació és “un acte de justícia aconseguit amb l’esforç i la perseverança de moltes persones i entitats. Arriba tard i encara ens falta camí per recórrer, però som més a prop de restituir la història nacional, civil i humana del nostre país”.  Un cop rebuda la documentació, el Departament de Cultura, a través de l’Arxiu Nacional de Catalunya realitzarà els treballs necessaris per a identificar, localitzar i informar els titulars legítims per tal de lliurar-la. 
D’esta manera, es dona continuïtat a la tasca encetada a partir dels sis lliuraments anteriors realitzats pel Ministeri de Cultura entre el 2008 i el 2014. Entre els anys 2012 i 2015, la Generalitat va restituir els primers 17 fons documentals a titulars coneguts, que els reclamaven des de feia molts anys. Durant el 2015, l’Arxiu Nacional va iniciar una campanya per a localitzar els titulars de 459 fons i documents que va fer possible restituir-ne 120 més en dos actes públics. 
Des d’aleshores ha continuat el degoteig de sol·licituds i tramitacions que el centre ha lliurat de manera individual. En este sentit, el Departament de Cultura ha retornat als titulars legítims més del 95% de la documentació lliurada a la Generalitat fins avui dia, complint l’objectiu de restituir als legítims propietaris els documents requisats per les tropes franquistes. El 5% restant de la documentació no ha estat reclamada ni atribuïda a cap titular, malgrat que la campanya encara està activa per tal d’aconseguir lliurar-la a qui corresponga. 
Tant la Generalitat com la Comissió de la Dignitat -creada l’any 2002 per a mobilitzar famílies, entitats de memòria i bona part dels partits, sindicats i entitats espoliades- continuen treballant per a completar la restitució de la documentació retinguda als arxius d’Àvila i de Salamanca.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 22 = 31

Últimes notícies