HomeAgriculturaLa riuada del mes d’abril va millorar la qualitat i va reduir...

La riuada del mes d’abril va millorar la qualitat i va reduir la salinitat de l’aigua de reg als arrossars

Amb el conreu entrant a la seua última fase de maduració prèvia a la sembra, el sector de l’arròs comença a fer balanços d’esta campanya. Des de la Comunitat de Regants – Sindicat Agrícola de l’Ebre (els regants de l’Esquerra) destaquen, especialment, els beneficis que la crescuda del riu Ebre de la passada primavera ha tingut sobre la qualitat i la gestió de l’aigua de reg. La principal dificultat ha sorgit, novament, amb l’arribada de la calor, ja que ha tornat a proliferar el llapó.

Durant el passat mes d’abril, com a conseqüència d’un episodi de pluges generalitzades a tota la conca, el riu Ebre va registrar una progressiva crescuda, aigües amunt, que va obligar el sistema de pantans de Mequinensa, Riba-roja i Flix a fer lloc a este augment de cabals per a alliberar reserves, mitjançant una maniobra de desembassament en continu. “Els efectes d’una crescuda del riu controlada i mantinguda en el temps com va ser la del passat mes d’abril són molt positius per a l’ecosistema del Delta, que es beneficia de l’aportació de més sediments i nutrients”, explica la responsable del Canal de l’Esquerra, l’enginyera agrícola Meritxell Jardí.

Este arrossegament de sediments i nutrients s’ha traduït en una aigua de reg de molta més qualitat. S’ha notat, especialment, en la disminució del seu índex de salinitat, del 21,5% respecte al de l’any passat. “Al tram final de l’Ebre arriba una gran quantitat de sal procedent dels camps de cultiu situats aigües amunt i com més baixos són els cabals del riu, menys capacitat de dilució té”, explica la tècnica. Cal recordar que al Delta, la salinitat de l’aigua se suma a la salinitat del sòl, un problema ocasionat principalment per la intrusió de la falca marina als terrenys costaners degut a la regressió i per la manca d’aportació de sediments retinguts als embassaments, combinat amb els efectes del canvi climàtic.

Llapó

Per altra banda, la terbolesa de l’aigua que va entrar pels canals en l’inici de la campanya de reg va retardar també l’aparició del llapó durant els mesos de maig i juny. L’arribada de la calor, però, ha tornat a afavorir-ne la proliferació i ha obligat a destinar molts recursos a intentar mantenir les sèquies i els desguassos nets d’estes capes d’algues microscòpiques que recobrixen el fons i les parets de les conduccions, en reduïxen la secció, dificulten la circulació de l’aigua i provoquen embossaments.

I és que des de l’any passat, un dels requisits establerts en la Declaració Única Agrària (DUN) és que el control de les brosses i herbes de les sèquies i desguassos s’ha de fer de manera mecànica i/o manual, prescindint dels tractaments herbicides. El problema no és tractar les infraestructures de reg i desguàs en si, però si es produís una fuita de producte cap als camps, els pagesos s’exposarien a sancions. Per a la Comunitat de Regants, la prohibició dels tractaments herbicides ha suposat un gran increment dels costos, s’ha hagut de reforçar en personal i maquinària, i la part del pressupost que es destina a estes tasques supera ja el 50%.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

32 + = 38

Últimes notícies