HomeMedi AmbientLa Sénia escalfa quatre equipaments municipals amb biomassa forestal

La Sénia escalfa quatre equipaments municipals amb biomassa forestal

L’edifici nou i vell de l’Escola Jaume I, la Llar d’Infants i l’edifici que compartixen el menjador escolar i el centre de rehabilitació de la Sénia ja s’escalfen amb biomassa forestal. La nova xarxa de calor permetrà als quatre equipaments disposar d’aigua calenta per calefacció durant tot l’any gràcies al funcionament d’una caldera de biomassa amb una potència de 200 kW que s’ha instal·lat en un solar que es troba entre la Llar d’infants i el menjador de l’escola. Una passa més cap a la sostenibilitat municipal que s’ha dut a terme en el marc del projecte ‘Xarxa de calor de proximitat’, impulsat per la Diputació de Tarragona, sent la Sénia l’únic municipi del Montsià que participa en la iniciativa.

Les xarxes de calor alimentades amb biomassa forestal són sostenibles i socialment responsables. Des d’una caldera s’escalfa i es conduïx aigua per un entramat de canonades aïllades, les quals connecten amb els sistemes de calefacció dels edificis municipals. Quant a la biomassa forestal, és una energia neta sense emissions de gasos amb efecte hivernacle, i el seu ús permet tancar el cicle del carboni de la fusta. La instal·lació a la Sénia, que s’ha dut a terme durant el 2020, ha suposat una inversió de 263.548 euros.

D’altra banda, l’estalvi econòmic serà, aproximadament, de 15.000 euros anuals, respecte a la despesa actual. Ambientalment, el funcionament de les instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 40 tones de CO2 l’any. A més, l’ús de l’estella forestal com a combustible permet revalorar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible. “Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavorix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior”, explicava la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, durant la seua visita a les instal·lacions de la Sénia.

Xarxa de Calor de Proximitat

La Sénia és un dels nou municipis que formen part del projecte ‘Xarxa de Calor de Proximitat’, impulsat per la Diputació de Tarragona. La iniciativa vol crear a les poblacions de Tarragona i les Terres de l’Ebre un model de referència d’instal·lacions de xarxes de calor alimentades amb biomassa forestal en equipaments municipals, per tal d’impulsar un sistema d’abastament energètic més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient. A més de la Sénia, els municipis que també formen part d’este projecte són la Fatarella, Gandesa, Horta de Sant Joan, Rasquera, Tivissa, Vandellòs, l’Hospitalet de l’Infant, Alcover i el Montmell.

El projecte ‘Xarxa de Calor de Proximitat’ està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. La Unió Europea cofinança el 50% de l’import sense IVA, mentre que la Diputació de Tarragona i les administracions locals hi han participat amb un 25% d’inversió, respectivament.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 27 = 34

Últimes notícies