HomeSocietatLa sequera amenaça de nou el sector de l’oli, després d’una campanya...

La sequera amenaça de nou el sector de l’oli, després d’una campanya nefasta

L’extrema sequera manté en alerta de nou el sector de l’oli. La passada campanya es van registrar les pitjors xifres de producció de la passada dècada, amb la pèrdua de més del 80 % de la collita a les comarques del Baix Ebre i del Montsià, i el sector tem que la situació es repetisca enguany per la prolongada manca d’aigua que patix el territori.

Les precipitacions que es van registrar durant el mes de febrer van possibilitar la floració dels arbres, però si no comença a ploure a finals de mes de maig o a principis de juny serà complicat, la sequera és terrible”, ha explicat Antoni Galceran, responsable d’oli d’oliva a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Les previsions per a enguany eren millors per al sector que durant el 2022: “La passada campanya ja prevèiem que tindríem menys collita, i enguany tot apuntava que aniria millor, per la baixa producció del 2022, però és un moment complicat perquè les flors han de quallar, s’ha d’esperar que les olives cresquen que facen pinyol… I si no plou aviat, serà difícil tirar endavant la collita”, ha afegit Galceran. El representant de l’oli a la FCAC també ha destacat que la floració ha estat molt bona al territori, però alerta que una onada de calor ara podria afectar el creixement posterior de l’oliva.

Campanya nefasta

Durant la campanya del 2022 la producció d’oli a les Terres de l’Ebre va caure al voltant del 80 %. En xifres de la FCAC, l’any passat es van produir al voltant de 4.500 tones d’oli d’oliva al territori, mentre que en un any de collita normal la xifra supera les 22.000 tones.

El principal factor per a este pronunciat descens de producció va ser la sequera, però les gelades registrades durant el mes d’abril i les onades de calor que van arribar el maig passat van afectar als arbres, i es va acabar perdent bona part del fruit, una situació que també es va repetir a la resta de Catalunya i Andalusia, una de grans zones productores d’oli d’oliva: “La sequera és general, a Andalusia la manca d’aigua també està condicionant molt les campanyes i això ha provocat que hi haja menys disponibilitat d’oli i que els preus de mercat pugessen”, ha descrit Galceran.

Preus que no compensen

L’increment de preus de l’oli d’oliva va arribar a pics d’un 33% més del preu respecte de l’any anterior; per una banda, per la baixa collita, però també perquè la guerra d’Ucraïna va provocar variacions en la venda d’oli de gira-sol, un fet que va alterar els preus de la resta d’olis vegetals del mercat. L’augment del cost va comportar una davallada del consum, i això ha permès mantenir les reserves d’oli per a arribar a finals d’esta campanya amb estoc suficient. L’apujada dels preus, però, no ha servit als pagesos per a pal·liar l’augment dels costos de la collita: “Quan la producció és tan baixa i les despeses són tan elevades, no compensa”, ha sentenciat Galceran. I respecte de 2023, el responsable de l’oli a la FCAC ha assegurat que “es podrà contrarestar l’augment de les despeses de producció si la collita d’enguany és bona i els preus no varien gaire”.

Júlia Albacar
Júlia Albacar
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

15 + = 19

Últimes notícies