HomePolíticaTretze candidatures a l'Ebre sense l’aixopluc de cap marca blanca

Tretze candidatures a l’Ebre sense l’aixopluc de cap marca blanca

Només 13 de les 163 candidatures que es presenten a les eleccions municipals a les Terres de l’Ebre (menys del 8 %) hi concorren sense cap marca blanca i sense cap paraigua de cap dels partits més destacats en l’àmbit nacional. Tres d’elles sí que compartixen les sigles de la Federació d’Independents de Catalunya (FIC) i, per tant, els vots que recullen computaran per a una mateixa marca amb vista als consells comarcals i la Diputació, però en este àmbit les seues expectatives són gairebé nul·les. Només es presenta al Pinell, a Móra d’Ebre i a Tivissa. La FIC és un moviment municipalista gestat a la Conca de Barberà als anys 90 i estès sobretot pel Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, però en clar retrocés a les comarques ebrenques. A Catalunya, va arribar a acumular 177 regidors l’any 1995, però fa quatre anys només en tenia 72. Actualment les seues llistes tenen en comú tan sols que no s’encasellen amb cap dels partits predominants.

Estos aconseguixen sovint tutelar candidatures que naixen com a independents, però que acaben registrades sota l’aixopluc d’algun dels partits de referència, a través de les marques blanques Acord Municipal (AM), Compromís Municipal (Junts), Candidatura de Progrés (PSC) o Confluència (Movem Terres de l’Ebre), que permeten sobretot sumar vots més enllà del municipi o integrar denominacions locals històriques i, a les candidatures, els garantix un suport polític i un assessorament. Amb vista al proper 28 de maig, algunes candidatures que havien nascut amb l’etiqueta d’independents pures, com ara Santa Bàrbara Unida, Ràpita XXI o Activem Ulldecona i Barris, han acabat assumint les sigles APL (Ara Pacte Local), vinculades al PDeCAT i a la plataforma Ara Catalunya.

Altres tenen vocació independent indòmita, com ara les agrupacions d’electors: Per Santa Bàrbara, Alternativa Senienca o Salvem el Monument, així com Pla Ginestar, a Ginestar. També hi ha partits d’obediència exclusivament local, com Més Ràpita, Som Amposta o Per Tu, que es presenta a Ascó i Miravet; o restes de partits en recessió com Solidaritat per la Independència a Rasquera.

La passada mitja nit, després del tancament d’esta edició en paper, ha donat inici la campanya electoral de les onzenes eleccions municipals en democràcia, en què hi ha en joc sobretot la preponderància d’Esquerra Republicana al territori.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

13 + = 22

Últimes notícies