HomeCulturaLa Setmana Santa de Tortosa tornarà a traure al carrer les processons...

La Setmana Santa de Tortosa tornarà a traure al carrer les processons després de dos anys sense poder-ho fer

La Setmana Santa de Tortosa recupera enguany les processons. Ho farà, després de dos anys sense que les haja pogut dur a terme pels efectes de la pandèmia de covid-19. Al 2020, quan tots els preparatius estaven a punt per a la presentació del programa, el confinament va suposar la cancel·lació de tots els actes de la Setmana Santa. L’any següent, encara amb mesures restrictives de prevenció pel nombre de contagis, tampoc es van poder fer les processons, encara que sí que es van recuperar alguns dels actes.

Ara, l’Agrupació de Confraries de la Setmana Santa de Tortosa ha confeccionat un programa d’actes en el qual hi tenen cabuda tots els actes habituals, encara que n’ha ajornat dos fins a l’any que ve: els que tenen com a protagonistes els infants de la ciutat. “La situació ha millorat molt, però vam considerar que encara no era prou adient per incloure els actes amb els xiquets i xiquetes. Però tenim la ferma voluntat de poder-los recuperar l’any que ve, perquè són el planter que ens han de rellevar en el futur per a poder mantindre la tradició de la Setmana Santa tortosina“, ha detallat durant la presentació dels actes la presidenta de l’Agrupació, Cinta Fontanet.

D’esta manera, el programa preveu fer sortir les quatre processons habituals de la ciutat: la primera serà la del Diumenge de Rams, que enguany estrenarà punt d’inici: des de les 11 h, els onze passos de la processó estaran exposats a la nova plaça de la Catedral fins a l’inici de la processó, a les 20 h. La seguiran les del Silenci, la mitjanit de Dijous Sant; i les del Sant Enterrament, a Tortosa i a Jesús, el Divendres Sant. Fontanet no ha amagat l’entusiasme de poder recuperar els actes de la Setmana Santa: “es nota que la gent en té moltes ganes i molts ja s’estan preparant els hàbits per poder-los tornar a traure pels carrers en processó“, ha explicat. Com a curiositat, la processó té previst tornar a repartir els tradicionals caramels que acompanyen la Processó de la Passió, que les vestes lliuren en mà al públic.

Una altra novetat serà que durant la missa del Diumenge de Rams es farà el tancament del retaule de la Mare de Déu de l’Estrella, a l’altar major de la Catedral, per a poder contemplar les pintures que il·lustren la passió de Jesucrist i que es troben a la part posterior del retaule. A més, el programa inclou diverses conferències relacionades amb els elements i símbols de la Setmana Santa de Tortosa, així com el pregó, el dissabte 9 d’abril, enguany a càrrec del bisbe auxiliar de Barcelona, Javier Vilanova, que anteriorment havia sigut mossèn a Tortosa.

L’alcaldessa, Meritxell Roigé, ha agraït els esforços i la tenacitat de tota l’Agrupació de Confraries de la Setmana Santa, que han sigut indispensables per recuperar la programació. A més, ha destacat que “més enllà del caràcter merament religiós de la celebració, les processons de Tortosa esdevenen un fet cultural amb un destacat interès turístic, ja que permeten veure autèntiques obres d’art escultòric“, ha dit. Este vessant cultural també queda reflectit en la celebració del 17è Festival de Música Sacra, que tindrà el primer recital este dissabte 26 de març a l’església del Roser a càrrec del Cor Flumine. El seguirà el concert de la Banda Municipal de Tortosa, el divendres 8 d’abril a l’església de Remolins.

Tancarà el cicle el concert del Cor de Cambra Tyrichae el dilluns 11 d’abril a l’església de Sant Blai, mentre que el dissabte 2 d’abril, fora del programa de la Música Sacra, la Catedral acollirà la representació del ball de La Moixiganga. Estes dos actuacions tenen una entrada amb un donatiu de 5 euros, que aniran a benefici de la Creu Roja Tortosa.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

36 + = 44

Últimes notícies