HomeSense categoria“La solució per a Móra no descarta en cap cas que es...

“La solució per a Móra no descarta en cap cas que es cree Salut Terres de l’Ebre”

Pregunta: A partir de quin moment el CatSalut es podrà fer càrrec de l’Hospital de Móra d’Ebre?

Resposta: Com que ara mateix l’hospital de Móra forma part, empresarialment i a nivell de gestió, de l’hospital de Reus, el traspàs dels dos centres al CatSalut s’ha de fer en una única operació i ens ho pot retardar encara una mica més per al cas de Móra [la primavera passada ja es va acabar la concessió a l’empresa Gehcosa, de l’Ajuntament de Reus]. El compromís ara és que el 2019 serà un any de transició i abans que s’acabe l’any tant l’hospital de Reus com el de Móra d’Ebre passaran a ser gestionats directament pel CatSalut. 

P: A través d’una única empresa o de dos, una per a Móra i l’altra per a Reus?

R: El director del CatSalut, Adrià Comillas, ha garantit que el centre de Móra tindrà una capacitat de gestió pròpia, amb una direcció i un pressupost propis. Durant la segona quinzena de gener, visitarà l’hospital i explicarà quina serà la fórmula per la qual s’aposta. Natros des del territori demanem que siguen dos empreses.

P: I les inversions que necessita el centre, quan es podran assumir?

R: En la mateixa visita s’anunciaran inversions per a fer-se efectives el 2019, encara que no s’hage pogut crear l’empresa encarregada de la gestió. Com que l’edifici de l’hospital ja és propietat del CatSalut, això es podrà fer.

P: Alguna prioritat clara?

R:  S’està valorant. Hi ha un element indiscutible que és la cafeteria [ara no n’hi ha i es funciona amb màquines expenedores] i després tenim detectada la necessitat d’actualitzar les sales de radiologia, la sala de parts, la sala de metges de guàrdia, etcètera L’important és que es recupere la confiança del territori i dels professionals. Són els que han vetllat dia a dia per mantenir la qualitat, donant el millor d’ells mateixos tot i les càrregues i les retallades i la mancança d’inversions. Inversions, estabilitat dels professionals i autonomia en la gestió han de ser els pilars d’una nova etapa de solucions complexes en què les coses s’han de fer bé i si cal a poc a poc per a no caure en errades del passat.

P: Com valora l’espoli denunciat pel territori en relació amb l’hospital de Móra d’Ebre?

R: L’hospital de Móra d’Ebre ve d’una època en què s’han utilitzat prop de vuit milions d’euros del seu fons de reserva per a cobrir el dèficit de l’hospital de Reus. És una mesura legal i no hi podem fer res, però és èticament reprovable i així ho hem manifestat.

 

P: En quina mesura els ajuntaments o el territori participaran en la gestió?

R: Hem d’anar pas a pas. Quan es facen els estatuts, el territori hi serà, però en la presa de decisions la majoria serà de la Generalitat, tenint en compte que els Serveis Territorials de Salut també som territori.

P: Tot plegat descarta la creació de l’empresa pública Salut Terres de l’Ebre, que s’havia concebut per a gestionar l’hospital de Móra i després altres centres sanitaris?

R: No ho descarta en cap cas, tot i que reobrim el debat i ampliem la perspectiva. 

P: Hi ha hagut veus com la de l’exdirector dels Serveis Territorials, Ismael Piñas, que reclamen que no s’hi renuncie.

R: És normal que hi haja un cert neguit, però el projecte Salut Terres de l’Ebre s’està treballant i es treballarà per a fer-ho bé.

P: Quan diu el projecte, vol dir la coordinació entre centres sanitaris que havia de comportar, o l’ens jurídic, és a dir, l’empresa?

R: L’empresa. De coordinació ja en tenim, a través de comissions i pactes entre proveïdors, i la millorarem amb el disseny del Pla estratègic. Sí que és veritat que amb una empresa potent com podria ser Salut Terres de l’Ebre, encara s’afavoriria més l’establiment de sinergies.

 
P: Si ressorgix, Salut Terres de l’Ebre continuarà tenint l’objectiu de gestionar hospitals com el d’Amposta o la Clínica Terres de l’Ebre de Tortosa, de titularitat municipal?

R: Este seria l’objectiu de futur i hi estem treballant. Sempre he dit que Salut Terres de l’Ebre podia tenir en l’hospital de Móra el seu embrió per a després sumar altres centres, amb el ritme que cadascun d’ells necessite i a partir dels acords previs pertinents.

P: I Salut Terres de l’Ebre s’hauria de crear ara al marge de l’hospital de Móra, la gestió del qual ja s’haurà resolt abans en favor del CatSalut?

R: Si es creen dos empreses públiques, com demanem, l’empresa que es constituïsca per a Móra podria continuar sent l’embrió de Salut Terres de l’Ebre. És la meua idea i treballarem perquè això siga així.

P: Quin calendari té el nou aparcament en alçada i la futura ampliació de l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa?

R: Ara hi estem acabant el nou heliport, que funcionarà a partir del gener, i sobre la nova comunicació amb la ciutat, amb un nou aparcament i un nou ascensor i l’ampliació de la zona hospitalària, s’està redactant el projecte, cosa que trigarà encara uns vuit o nou mesos. Aleshores coneixerem exactament el cost i es podrà prioritzar la inversió. També s’està redactant el projecte del nou edifici per a radioteràpia. 

P: Com ha viscut la recent vaga dels metges de l’atenció primària o la falta d’especialistes al territori?

R: S’ha engegat un fòrum de diàleg dels professionals que ha de desembocar en accions per a adequar les ràtios de professionals, desplegar les especialitats d’infermeria, fer més atractiva l’especialitat de medicina familiar o aconseguir un repartiment territorial més equitatiu. I a nivell de Terres de l’Ebre, s’està elaborant un document de consens amb les necessitats específiques del territori per a traslladar-les a la direcció general de professionals de la salut. Quant a l’atenció primària, que ens aguanta el sistema, l’ICS ha anunciat una inversió de 100 milions d’euros per a fer possibles els acords per a reduir la sobrecàrrega assistencial. 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies