HomeSocietatLa Taula de Consens exigix “concreció” en les accions per a protegir...

La Taula de Consens exigix “concreció” en les accions per a protegir el Delta

La Taula de Consens del Delta ha advertit esta setmana que si no es realitzen actuacions de prevenció a la costa del Delta de manera immediata, l’arribada de nous temporals podria agreujar el problema de la regressió. Des de la Taula lamenten que estes accions ja s’haurien d’haver dut a terme, “no podem seguir actuant sempre a ròssec dels fets i amb actuacions d’emergència”, ha advertit el portaveu de la Taula, Xavi Curto, que s’ha encarregat també de recordar que ni l’Estat ni la Generalitat han actuat encara. “Estem a l’octubre i de moment no veiem res de solucions sobre el terreny i això, evidentment, ens preocupa perquè sabem el que pot arribar a passar”.

A més des de la Taula de Consens demanen també “concreció” en el calendari sobre el projecte presentat per Costes de l’Estat, que preveia mobilitzar esta tardor 385.000 m3 d’arena per a protegir el litoral del Delta, el projecte, però, encara està pendent de l’avaluació ambiental. “Les dos parts es van comprometre a accelerar el procés. A dia d’avui no sabem ben bé com està este procediment i hem demanat una reunió a tres bandes perquè tots sapiguem amb certesa si estes obres es faran, si no es faran, com es faran i quan es faran”, ha reblat Curto. A més, han avisat que el calendari hi juga en contra, ja que totes les actuacions s’hauran de fer abans que comence el període de nidificació d’ocells al Delta.

Els alcaldes i regants representats a la Taula de Consens també han demanat l’execució dels 6 milions d’euros que la Generalitat disposa dels pressupostos del 2020 per a actuar al Delta. Des de la Taula de Consens han fet propostes a l’executiu com la petició d’un pla de gestió de Xarxa Natura 2000, que asseguren, facilitaria qualsevol actuació al delta de l’Ebre i la realització d’una batimetria de tota la mar de l’Ebre per a trobar llocs on hi puguin haver extraccions en dragues marines. “Ens consta que ja hi ha l’encàrrec fet a la UPC i que el projecte de la batimetria tirarà endavant”, ha assegurat Curto.

El 2021, any clau A més, des de la Taula insistixen que el 2021 havia de ser un any clau per a planificar el futur de les accions a realitzar el Delta i de moment tampoc hi ha encara concrecions en este terreny. “Fa temps que anem avisant que l’any 2021 havia de ser clau per a avançar gestions, projectes i tramitacions administratives”. Ho consideren clau per a poder començar a actuar en l’horitzó 2022/2023 amb dragues litorals o marines i perquè a partir dels anys 2025-2030 puguen començar a baixar els sediments fluvials. Des de la Taula recorden que porten un temps amb “un silenci prudencial, però arribats al mes d’octubre hem de continuar fent sentir la nostra veu”.

Queixa a la UE

La Taula de Consens també ha anunciat que han iniciat els passos per a elevar una queixa a la Comissió Europea, amb el suport del Síndic de Greuges i la Defensora del Poble de la UE. Per a iniciar el procediment necessiten 300 signatures, que esperen superar “amb escreix”.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 6 =

Últimes notícies