HomeSense categoriaLa Taula de Consens s'oposarà al definitiu Pla de protecció del Delta...

La Taula de Consens s’oposarà al definitiu Pla de protecció del Delta si no contempla les propostes del territori

TERRES DE L’EBRE // Que el Pla estatal de Protecció del Delta de l’Ebre es pugui aprovar definitivament a principis d’agost s’ha rebut amb tebiesa a la Taula de Consens. “L’important és el contingut, no si s’aprova o no”, ha remarcat el portaveu Xavier Curto. La Taula es reuneix la setmana vinent amb el Ministeri i el que “més preocupa” és si s’han inclòs les propostes del territori en l’estratègia del govern espanyol. La Taula de Consens s’oposa al retrocés de la línia litoral de tot el perímetre deltaic i demana actuacions més contundents per mobilitzar sorres per protegir la costa. “Si no agafen com cal el model holandès, alemany i danès de recol·locació de sorres litorals, no podrem estar d’acord”, ha avançat Curto.

Tot i el compromís que el Pla de protecció del Delta de l’Ebre s’aprovaria abans de l’estiu d’enguany, la Taula de Consens preveia que no arribaria fins al setembre. Amb l’anunci, aquest dimecres, de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que es podria aprovar a principis d’agost, l’entitat té pressa per esbrinar si el govern espanyol ha tingut en compte les propostes del territori, transmeses en més de 600 al·legacions. Com ha apuntat el portaveu de la Taula de Consens, Xavier Curto, l’agost “no és que sigui una bona data perquè és un mes poc hàbil” però més que la data d’aprovació definitiva el que volen conèixer és el contingut del Pla.

Dijous vinent es reuniran amb el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán. Al Delta preocupa que l’element més ben definit al Pla estatal sigui el que més oposició genera, el retrocés costaner del perímetre del Delta. “Això ha de ser l’última opció a cinquanta anys vista i si no hi ha més remei. La qüestió és aquesta i esperem que hagin recollit les propostes del territori que es basen en dos puntals: els sediments fluvials i la mobilització de sorres litorals”, ha recordat Curto.

La Taula de Consens celebra que el Ministeri modelitzi i estudiï la mobilització de sediments dels embassaments de la conca de l’Ebre, però remarquen que és una aportació a mitjà i llarg termini de la qual no es pot dependre. “El que està passant al Delta, fa anys que està passant i cada dia és més galopant. No podem apostar, només, per aquesta solució”, ha denunciat Curto. “Estem en temps de descompte. Si no es protegeix el litoral, en un parell d’anys patirem moltíssim”, ha alertat.

L’entitat reconeix que els terminis per acabar de consensuar el Pla amb l’Estat, si s’aprova a l’agost, “són justos”. “Si no és com toca, no servirà gaire de res”, ha dit el portaveu de la Taula de Consens. “Sempre els hem dit que aquí l’ordre dels factors és molt important: primer s’ha d’intentar mantenir com sigui el que tenim i els sediments benvinguts siguin. Si tota aquesta estratègia falla, d’aquí a vint-i-cinc o trenta anys ja en parlarem. No es pot començar pel que hem fet des dels anys seixanta, que és anar enrere”, ha reivindicat Curto.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 63 = 66

Últimes notícies