HomeSocietatLa Terra Alta organitza una jornada sectorial per valorar l’evolució del sector...

La Terra Alta organitza una jornada sectorial per valorar l’evolució del sector tèxtil de la comarca i analitzar-ne els reptes i oportunitats

Les treballadores del tèxtil han estat una part essencial del desenvolupament local de la Terra Alta i també de gran importància per a l’economia del territori, però la crisi del sector i la seva deslocalització han fet tancar moltes empreses de la comarca. Com a conseqüència, moltes dones han perdut la feina, han hagut de reorientar la seva trajectòria laboral o han optat per tenir cura de la llar i de la família.

Davant aquesta situació, el Consell Comarcal de la Terra Alta ha organitzat una reunió sectorial amb els agents interessats per tal de dissenyar i dinamitzar plegats una jornada per donar suport al sector tèxtil. La trobada, prevista per al 15 d’octubre en format semi-presencial, anirà encaminada a generar espais de reflexió i debat amb la intenció que els agents implicats puguin compartir informació i coneixement al voltant de temes clau com innovació, models de negoci, tendències o cooperació i creixement empresarial. L’objectiu és obtenir informació qualitativa que doni una visió clara del camí a seguir tant a nivell empresarial com a nivell de polítiques de desenvolupament local per, si es considera oportú, definir estratègies de futur.

Per preparar la jornada, l’ens comarcal ha realitzat una primera sessió d’exploració, duta a terme el passat 17 de setembre, per reflexionar sobre aspectes cabdals per a la viabilitat i desenvolupament del sector tèxtil a la Terra Alta. A partir d’aquesta sessió, ara es dissenyarà una jornada que se centrarà en explorar les estratègies i mesures que hagin sortit de les accions prèvies i que s’obrirà a empreses i professionals de fora del territori que poden aportar informació i coneixement de valor per a la comarca.

En aquesta primera sessió de treball s’ha comptat amb la participació d’empresàries i treballadores del sector tèxtil així com d’altres professionals que tenen projectes empresarials o professionals relacionats, de forma directa o indirecta, amb el tèxtil o amb el desenvolupament econòmic i social del territori. Els reptes i les oportunitats del sector, la presència i visibilitat de la dona i les estratègies de futur han estat els tres blocs que han centrat la reunió.

Radiografia de la situació actual del tèxtil a la Terra Alta

Les empreses que resten obertes a la Terra Alta passen moltes dificultats perquè se centren en el procés productiu basat en volum i en mantenir els seus clients històrics, sense poder dedicar atenció a la innovació, a la cooperació i a les estratègies empresarials. Tot i així, les empreses que resten operatives ho fan perquè, d’una manera o d’una altra, han sabut diferenciar-se, encara que ni les pròpies propietàries són conscients del valor que aporten, ja que s’observa una manca important d’autoestima i de lideratge per la feina que duen a terme. Tanmateix es mostren predisposades a parlar-ne i a transmetre els seus coneixements a noves incorporacions i vetllar per un relleu generacional. Per aquest motiu, a nivell col·lectiu, caldrà veure quins reptes i oportunitats poden sorgir a nivell sectorial: teixits tècnics, dissenys, noves tendències, materials, treball cooperatiu, sostenibilitat, etc.

La producció local i de proximitat comença a tenir demanda de públic i es detecten empreses amb projectes i ganes de produir a la Terra Alta. Alhora, s’ha verificat una capacitat de readaptació per part de les empreses de sector a la nova situació que ha comportat la crisi sanitària: fabricació de mascaretes i roba sanitària. Per a molts tallers aquesta oportunitat ha suposat la subsistència i continuació de l’empresa i l’activitat.

En aquest sentit, el Consell Comarcal de la Terra Alta ha consensuat amb els agents del tèxtil implicats que la jornada s’ha de basar en l’adequació de les ponències a les necessitats de les empreses i que aquestes participin en tot el recorregut de les activitats programades, des de les temàtiques fins a l’organització de la que clourà el procés. Això es durà a terme a través de ponències que contribueixin de manera directa o indirecta a millorar la competitivitat i consolidació de les empreses. A més, es generaran espais de debat per fomentar la creativitat com a mètode, canal d’expressió, procés d’aprenentatge i com a competència a adquirir i millorar.

El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), a través del projecte Treball a les 7 comarques, promou projectes ocupacionals i de desenvolupament local a les comarques que tenen una major necessitat de reactivació econòmica. Ho fa amb l’objectiu d’estimular la creació d’activitat econòmica i la generació d’ocupació de manera que sigui possible desenvolupar un entorn socioeconòmic que afavoreixi la permanència de la població al territori.

Aquesta acció s’emmarca dins la línia de suport al teixit productiu de la comarca amb l’objectiu de millorar la competitivitat de les empreses per a la generació d’ocupació digna, del projecte finançat pel SOC i impulsat pel Consell Comarcal de la Terra Alta a través del programa Treball a les 7 Comarques – Terra Alta Més.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 16 = 20

Últimes notícies