El reglament que ha de desenvolupar el Fons Nuclear tardarà almenys nou mesos a entrar en vigor. La falta encara d’alguns serrells en l’elaboració i tota la tramitació allargaran el procés d’aprovació, que s’estendrà fins al segon semestre de l’any que ve.
L’organisme de governança del Fons ja ha acordat que, si l’aprovació es demora, durant l’any vinent els diners recaptats al Fons es repartiran -com enguany- entre els ajuntaments beneficiaris del mateix, que formen part de les àrees nuclears Penta I i Penta II.
El president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i alcalde de Flix, Francesc Barbero, va avançar en un debat al programa El Mirador, de Canal TE, que els terminis amb què treballa el Govern de la Generalitat apunten que el reglament del fons no estarà llest “abans de set mesos”. “Qualsevol tramitació de reglament té uns períodes que es dilaten en el temps”, detallava Barbero, que feia esment a què, un cop consensuat el reglament, el Govern l’haurà de fer públic mitjançant un decret, amb el període d’al·legacions pertinent abans de l’aprovació definitiva.
Al mateix programa, la diputada de Junts per Catalunya al Parlament de Catalunya, Irene Negre, retreia que “és inadmissible el retard que està patint” l’aprovació del reglament i ha assegurat que “el passat mes de febrer ja s’hagués pogut començar a treballar, però la faena no s’ha fet”. “És impermissible”, ha lamentat.
El reglament que ha de desenvolupar el Fons Nuclear ha d’articular unes bases on s’establirà quins organismes es podran beneficiar d’este fons, i si seran només les empreses o també institucions públiques i altres organitzacions. D’altra banda, el reglament també detallarà com hauran de ser els projectes que han d’optar a rebre finançament dels fons, establint un llindar d’inversió mínima per diversificar l’economia de les àrees nuclears i crear ocupació.
Sense este reglament, enguany els diners del Fons Nuclear -aproximadament uns 60 milions d’euros- es repartiran entre els 92 municipis que integren les àrees nuclears catalanes i que no superen els 12.000 habitants.
L’organisme de governança del Fons -format per alguns ajuntaments, consells comarcals i entitats socials i econòmiques del territori- han acordat ja que, si la tramitació del reglament s’allarga i no és possible finançar projectes concrets de cara al 2024, s’optarà per fer una repartició dels fons tal com s’ha fet enguany.
En el mateix programa, el diputat del PSC, Joaquim Paladella, insistia que “el reglament s’ha d’adaptar a la realitat econòmica del territori” i va assegurar que “no té sentit que establisca requisits com ara una inversió mínima de 500.000 euros, perquè està fora de l’abast de la majoria d’empreses del territori”. En este sentit, el diputat
proposava establir una inversió mínima de 100.000 euros, amb un import subvencionable de fins al 70 % d’esta inversió.
La diputada Irene Negre va recolzar inicialment la proposta, obrint fins i tot la porta a què “inversions més modestes”, també puguen rebre finançament en projectes de creixement econòmic, “atenent a la realitat empresarial” que tenen les Terres de l’Ebre. En este sentit, Francesc Barbero, sense entrar en xifres, va refermar que “el Fons i el reglament han de preveure i facilitar l’arribada dels fons a escala micro, a empreses de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta”, que són les zones més afectades pel tancament de les centrals nuclears.
Els primers fons, a Montroig
Qui sí que rebrà finançament dels Fons Nuclear serà la multinacional coreana ILJIN, que té previst posar en marxa tres plantes de producció de bateries a Mont-roig del Camp.
L’empresa es beneficiarà d’una partida dels fons destinada a inversions d’alt impacte dins les àrees nuclears, i rebrà uns 13 milions d’euros. “És un bon exemple de què, si hi ha acords i una decisió clara, els fons poden servir per estimular inversions grans i també petites”, ha declarat Barbero.
Per la seua banda, els diputats de Junts i el PSC al Parlament van destacar que, tal com s’ha fet amb ILJIN, des del Departament es poden fer arribar els fons nuclears al territori publicant un plec de clàusules. “No és pot seguir amb esta imprudència, i els fons han d’arribar com més aviat millor”, sentenciava Negre.