HomeEconomiaLa URV assumirà la direcció tècnica del Fons Nuclear per a acompanyar...

La URV assumirà la direcció tècnica del Fons Nuclear per a acompanyar els projectes que es financen

La Universitat Rovira i Virgili (URV) assumirà la direcció general del Fons de Transició Nuclear. L’organisme de governança del Fons va aprovar la designació -proposada pel Departament d’Empresa– en la darrera reunió, que va tenir lloc dimarts -dia 31 d’octubre- a la seu del Consell Comarcal del Priorat.

Durant la sessió, des de la Generalitat es van comprometre a fer el primer pagament del Fons d’enguany, que va destinat als ajuntaments, abans del 2024.

La URV assumirà la secretaria tècnica. El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, destaca que “és una figura del tot necessària”, ja que des de la universitat està previst que “es detecten les necessitats econòmiques del territori i s’assenyalen algunes de les línies que poden ser prioritàries per a desenvolupar projectes de desenvolupament econòmic”. Així, la URV s’encarregarà d’assenyalar les prioritats i les estratègies econòmiques que poden ser més profitoses per a cada municipi o per a cada comarca. A la vegada, acompanyaran administracions i empreses a l’hora de crear projectes que després optaran a rebre finançament del Fons Nuclear.

El finançament a projectes empresarials i de creixement serà a partir de l’any vinent. Enguany el Fons aportarà la mateixa quantitat als 92 Ajuntaments que en són beneficiaris, tant en l’àrea del Penta I com del Penta II. En l’última reunió de l’organisme de governança es va fer oficial que el primer pagament, en forma de bestreta, es farà abans d’acabar l’any i superarà els 174.000 euros per municipi.

Els ajuntaments hauran de destinar estos diners a projectes de creixement econòmic i generació d’ocupació. “Tots els ajuntaments han presentat projectes i abans de final d’any rebran els diners”, ha destacat Salvadó.

A partir de l’any que ve, administracions i empreses hauran de presentar projectes que siguen interessants per al territori i per a generar una economia alternativa a les centrals nuclears. Estos projectes seran avaluats segons el reglament del Fons -que encara s’està redactant- i optaran a rebre part dels 60 milions d’euros que es destinen al territori.

La tardança en la transferència dels primers fons, que estava prevista per al passat mes de setembre, ha generat inquietud en alguns alcaldes, sobretot vinculats a Junts. El delegat del Govern, Albert Salvadó, ha volgut tancar els dubtes al voltant de l’arribada dels fons i ha fet oficial que “no hi ha cap risc” i que estos arribaran abans d’acabar l’any. “Després, quan es conega la facturació i la producció de les nuclears s’arribarà a una xifra exacta dels diners en què està dotat el Fons i es farà la segona transferència als ajuntaments, ja el 2024”, ha especificat.

L’impost a les centrals nuclears té previst recaptar prop de 120 milions d’euros anuals -en funció del volum de producció de les centrals- i un 50 % -60 milions d’euros- es destinen a les dos àrees nuclears catalanes per fomentar l’economia i l’ocupació.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 2 =

Últimes notícies