Un equip internacional liderat des del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili ha desenvolupat un biosensor que permet detectar precoçment el risc de patir osteoporosi, la malaltia que provoca la disminució de la densitat dels ossos i, per tant, de la resistència a les fractures.
De moment, ja disposen del prototip portàtil que funciona amb este biosensor o dispositiu electroquímic, que farà que el mètode siga ràpid, pràctic i barat i quan estiga llest permetrà a l’usuari obtenir el resultat després d’introduir-hi una gota de sang i esperar poca estona.
El dispositiu detecta els polimorfismes de nucleòtid simple (SNP) que van ser identificats com a biomarcadors de la predisposició a patir osteoporosi.
La investigadora Ciara O’Sullivan explica que és clau detectar com més aviat millor l’osteoporosi o la predisposició a patir-la, ja que com més aviat es canvia l’estil de vida seguint les recomanacions mèdiques habituals (deixar de fumar i de beure alcohol, fer més exercici, portar una vida menys sedentària i prendre més vitamina D), es podrà aturar, inhibir o desaccelerar el seu progrés amb més efectivitat.
Este dispositiu, pràctic, accessible i que podrà estar disponible en qualsevol punt d’atenció, té un altre avantatge, segons recorda Ciara O’Sullivan és genèric i versàtil. Això fa que es puga utilitzar per detectar la predisposició a molts altres tipus de malalties i la resistència antibiòtica a diversos patògens, així com en la ciència forense, sobretot amb mostres d’ADN molt degradat. En esta línia, el gener de 2024 el mateix grup investigador començarà un nou projecte, fent servir la mateixa tecnologia, per detectar la predisposició a desenvolupar malalties cardiovasculars.