HomeSocietatLa URV estrena una exposició que recull el testimoni d'espanyols enviats a...

La URV estrena una exposició que recull el testimoni d’espanyols enviats a treballar a l’alemanya nazi

La URV estrena una nova exposició que recull el testimoni d’alguns dels més de 40.000 espanyols, veterans de la Guerra Civil, que van ser obligats a treballar per a l’Alemanya nazi.

Un equip investigador, liderat per la URV juntament amb socis d’Espanya, Alemanya i França, han creat el projecte ‘Lliçons per al present: rotspanier, Treballadors forçats espanyols en la II Guerra Mundial. La (des)memòria europea de l’antifeixisme’. El seu objectiu principal és reivindicar les històries d’aquestes víctimes del nazisme. ‘Rotspainer‘ és un nom despectiu que feien servir els nazis per a referir-se a ells i significa “rojos espanyols”. L’exposició es va inaugurar divendres passat al Museu d’Història de Tarragona i es podrà visitar fins al 15 de maig.

Durant dos anys, l’equip investigador ha anat recollint testimonis per reconstruir les biografies dels protagonistes del projecte. Un d’ells és Ángel Veiga, que després de la Guerra Civil Espanyola vivia amb els seus pares a un camp de refugiats d’Angulema, a França.

L’any 1940, la Whermacht i la gendarmeria francesa van obligar tots els refugiats a pujar s un tren de mercaderies on, després de quatre dies, els soldats van fer baixar els homes i van deixar les dones i els nens als vagons per continuar el seu destí cap a Irún.

El pare de l’Ángel va pujar en un tren que va ser el primer que va viatjar cap a un camp de concentració del III Reich: Mathausen. Mai més el van tornar a veure, però la filla encara conserva les cartes i dibuixos que el seu pare li enviava des d’Argelers a Angoulema, i que es poden veure a l’exposició.

“Els rotspanier han estat persones oblidades per la història i els fets de la II Guerra Mundial. Per això volem fer divulgació entre la ciutadania i promoure el coneixement d’aquest grup d’antifeixistes, i d’aquesta manera poder debatre sobre els perills del neofeixisme a Europa”, explica Jaume Camps, investigador del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV, que ha participat en el projecte.

El projecte ha comptat amb el finançament del programa European for Citizens i, tot i que finalitza enguany, continuarà actiu a través de la pàgina web. “Hi ha persones que coneixen la tasca que fem i es posen en contacte amb nosaltres perquè en coneixen testimonis i volen aportar la seva experiència”, conclou Camps.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 59 = 67

Últimes notícies