HomeInfraestructuresLa xarxa de Vies Verdes de l’Ebre creix amb una trentena més...

La xarxa de Vies Verdes de l’Ebre creix amb una trentena més de quilòmetres

La xarxa cicloturística de les Terres de l’Ebre experimentarà una important ampliació este any amb l’habilitació de trenta quilòmetres més, gràcies a dos projectes impulsats, d’una banda, per la Diputació de Tarragona i, de l’altra, pel Consell Comarcal del Baix Ebre. Abans de finalitzar l’any, s’obrirà la prolongació de la Via Verda de la Val de Zafán, que connectarà Tortosa amb la Ràpita. D’altra banda, les obres de connexió de la Via Verda del Carrilet de la Cava amb el Pont Penjant d’Amposta estan a punt d’acabar-se i entraran en funcionament pròximament.

El Ple de la Diputació de Tarragona va aprovar divendres de la setmana passada la segona i última fase del projecte d’extensió de la Via Verda de la Val de Zafán, entre Tortosa i la Ràpita. L’actuació té un pressupost de contracta d’1,66 milions d’euros i afecta sis nous trams que sumen un total de 7.976 metres. Estos trams discorren pels termes municipals de Tortosa, Amposta i la Ràpita i completen el traçat iniciat en la primera fase.
Amb esta segona fase culminarà el projecte per a fer arribar la Via Verda de la Val de Zafán fins al delta de l’Ebre i oferir un nou itinerari segur i accessible per a vianants i ciclistes. La inversió global -primera i segona fase- és de 6,3 milions d’euros, cinc dels quals finançats amb els fons Next Generation.

Una fita històrica

La diputada delegada d’Infraestructures del Territori a la Diputació, Iris Castell, preveu obrir l’extensió de la Val de Zafán abans d’acabar l’any. La segona fase s’executarà paral·lelament a la primera que va començar fa any i mig en diversos trams que sumen 19 quilòmetres de recorregut.

Castell ha qualificat de “gran pas” el projecte d’esta segona fase i de “fita històrica” la connexió dels parcs naturals dels Ports i del Delta de l’Ebre a través d’una via pedalable. La diputada republicana ha remarcat que les vies verdes, especialment la de la Val de Zafán, són un important actiu turístic per a les Terres de l’Ebre, perquè atrauen molts visitants. “Ara, amb la connexió entre l’interior i la costa, esta infraestructura ens reforçarà encara més, tant en termes de mobilitat com de vertebració territorial”, ha afirmat.

El tram més llarg de la segona fase s’estén al llarg de 6.574 metres entre Vinallop i la capital del Montsià, mentre que els altres cinc no superen els 365 metres cadascun i estan ubicats en els termes municipals d’Amposta i la Ràpita.

Els treballs inclouen la neteja i eliminació de vegetació en una superfície de 19.000 m². També es realitzarà un condicionament del terreny amb el moviment de terres necessari per a estabilitzar la base del camí i facilitar-ne l’adequació. En este sentit, se generaran 8.101 m³ de desmunt i 8.796 m³ de terraplè, amb una aportació addicional de materials per a garantir la solidesa de la plataforma.

Materials reciclats

Pel que fa a la pavimentació, s’han dissenyat diverses seccions adaptades a la morfologia del terreny, amb materials reciclats, geotèxtils i capes de tot-u compactat. A les zones crítiques se preveu la col·locació de ferm de formigó reforçat amb malla electrosoldada, mentre que a la resta s’aplicarà un doble tractament superficial asfàltic per a garantir la durabilitat i la comoditat de circulació.

Per a salvaguardar la seguretat dels usuaris, el projecte preveu la instal·lació de diversos elements de protecció com baranes de fusta, sistemes de delimitació de camins i pilones extraïbles per a evitar la intrusió de vehicles motoritzats. Als encreuaments amb carreteres se col·locaran barreres rugoses amb l’objectiu de reduir la velocitat i augmentar la visibilitat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies