HomeSense categoriaL'abocador de Riba-roja d'Ebre, paralitzat per la necessitat de revisar la llicència...

L’abocador de Riba-roja d’Ebre, paralitzat per la necessitat de revisar la llicència ambiental

ACN Barcelona .- El projecte del dipòsit de residus industrials no perillosos de Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre) ha quedat paralitzat després que el Govern hagi decidit actuar d’ofici i revisar la llicència ambiental, que caduca el 17 de juliol vinent. Segons ha explicat el conseller de Territori, Damià Calvet, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha notificat que la llicència del futur dipòsit no es pot prorrogar perquè l’activitat que s’havia autoritzat encara no està en marxa i perquè hi ha hagut canvis normatius en matèria d’aigua. Davant d’aquest nou escenari, caldrà revisar les possibles afectacions del projecte en l’aigua, l’aire, els residus i la biodiversitat de la zona.

Amb aquest tràmit pendent, el conseller ha afirmat que l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre no podrà atorgar la llicència d’obres. “Hem rebut el missatge d’oposició de la comarca i hem trobat la forma, amb la revisió anticipada de l’autorització ambiental, de procedir a tancar l’etapa en què aquest projecte era possible”, ha assegurat. 

Calvet ha destacat que han complert “amb el compromís” de revisar “tècnicament i jurídicament” tot el procediment ambiental i urbanístic” del dipòsit de Riba-roja d’Ebre i ha reaformat la constatació que “ha estat resolt de manera correcta”. Tot i això, la comunicació de la CHE, on es notificava al Departament que l’activitat no ha estat implantada, obre la possibilitat, segons el conseller, de no prorrogar l’autorització ambiental integrada, que caduca el 17 de juliol. 

Davant les modificacions normatives en matèria d’aigua des de la concessió de la llicència, el 2013, cal revisar-la i adequar-la i així es comunicarà a l’empresa promotora del projecte, Lestaca, societat de Griñó i Urbaser. El Departament assenyala que no hi ha un termini tancat per enllestir la revisió, que podria fer-se en uns mesos o en un any, i que s’ha de fer sobre tots els vectors, aigua, aire, residus i biodiversitat. “La reobertura de la revisió marca el camí a seguir per la Generalitat”, ha assegurat el conseller. 

El nou procés s’ha de comunicar a l’empresa i l’Ajuntament i segons Calvet, aquesta revisió anticipada de l’autorització “fa que encara no estem en el tràmit de la llicència municipal”. “El procediment que seguirem implica que el projecte no pugui arribar a temps per complir els paràmetres que estaven establert inicialment”, ha dit. 

El conseller ha dit no tenir constància de la nova inversió anunciada aquest dimarts per l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre i Lestaca que preveu la creació d’una planta de tractament de plàstics vinculada al projecte del dipòsit i que crearia trenta nous llocs de treball, que se sumarien als catorze que preveu el centre de valorització. “Entenem que el futur de la comarca passa per altres tipus de projectes, més vinculats als valors ambientals, paisatgístics, agroalimentaris i turístics que fan incompatible el projecte de l’abocador”, ha defensat fent seu l’argument dels alcaldes riberencs que s’hi oposen. “Estem segurs que els municipis de la comarca sabran trobar camins per a una economia sostenible”, ha afegit. 

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, que ha format part de la delegació d’alcaldes que s’ha reunit amb el conseller a Barcelona, s’ha mostrat satisfeta amb la proposta de Territori. Carim ha reiterat que la comarca viu una decadència industrial que se suma a la data de caducitat de les dues centrals nuclears i que l’aposta passa per tornar a recuperar valors agroalimentaris, turístics i patrimonials que l’abocador de Riba-roja posa en risc. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

14 + = 21

Últimes notícies