L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, i el tinent d’alcalde i actual delegat del govern a l’Ebre, Albert Salvadó, afrontaran dures penes d’inhabilitació pels fets de l’1 d’octubre del 2017. Però al contrari que va passar amb els líders del procés condemnats pel Suprem és l’Advocacia de l’Estat que depèn del govern de Pedro Sánchez, i no la fiscalia, qui demana penes més elevades en acusar-los de prevaricació a més de desobediència.
En concret, l’Advocacia demana per a Caparrós quinze anys d’inhabilitació i una multa de 14.600 euros pels delictes de prevaricació i desobediència; mentre que per Salvadó, tretze anys i tres mesos d’inhabilitació i una multa d’11.000 euros per les mateixes faltes. D’altra banda, el Fiscal acusa tant a Caparrós com a Salvadó de desobediència i els hi demana un any i quatre mesos d’inhabilitació pel primer i dotze mesos d’inhabilitació pel segon.
Cal apuntar que la pena màxima del delicte de prevaricació, aplicat habitualment a casos de corrupció, és de quinze anys d’inhabilitació per exercir càrrec públic o ser candidat a un procés electoral.
A l’escrit d’acusació al qual ha tingut accés el Setmanari L’EBRE, tant el Ministeri fiscal com l’Advocacia de l’Estat descriuen els mateixos fets. Consideren que tant Caparrós com Salvadó van fer tot el possible per esquivar la suspensió del referèndum i que van facilitar que es tornés a votar després que la Guàrdia Civil desallotgés brutalment el pavelló firal deixant més de 80 ferits.
La decisió ha sorprès les defenses, ja que en altres causes obertes pel referèndum de l’1 d’octubre, l’advocacia demanava penes molt més baixes que el ministeri fiscal. És el cas del judici del Tribunal Suprem contra els líders polítics i socials de l’independentisme, on l’advocacia ni tan sols els va acusar de rebel·lió i es va quedar amb la sedició. Supera també les penes imposades als quatre membres de la mesa del Parlament, que va ser de vint mesos d’inhabilitació.
L’acusació també és molt més severa que en altres causes obertes contra alcaldes per l’1 d’octubre. A l’alcalde de Roquetes, la Fiscalia li reclamava un any i tres mesos d’inhabilitació; a l’exalcalde d’Alcarràs, Jordi Serra, també un any i tres mesos; l’exalcalde d’Agramunt i exconseller, Bernat Soler, va ser condemnat a un any d’inhabilitació; mentre que l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va ser absolta, però també feia front a un any d’inhabilitació.
L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha manifestat que afronta el judici amb “molta tranquil·litat” si bé es mostra sorprès per l’acusació de l’advocat de l’Estat, que considera que s’ha “acarnissat“ amb ells. “Queda clar que hi ha una intencionalitat manifesta per part de l’Advocacia de fer-nos pagar la dignitat del poble de la Ràpita demostrada l’1 d’octubre”, ha valorat Caparrós.
El jutjat d’instrucció número 4 d’Amposta va notificar a les parts l’obertura de judici oral gairebé quatre anys després que Caparrós declarés per primer cop davant el fiscal de Tarragona els dies prèvies al referèndum. Entremig, dos anys d’instrucció i quasi dos anys més de llarga espera fins a conèixer per quins fets s’acusava l’alcalde de la Ràpita i al seu número 2. Ara el cas passarà a la sala penal dels jutjats de Tortosa, que encara no ha notificat la data per l’obertura del judici oral.