HomeSocietatL’advocat d’una víctima del 17-A qüestiona que el cervell dels atemptats morís...

L’advocat d’una víctima del 17-A qüestiona que el cervell dels atemptats morís a Alcanar

I si el líder de la cèl·lula gihadista responsable dels atemptats d’agost del 2017, Abdelbaki Es-Satty, no hagués mort a l’explosió d’Alcanar Platja? Esta és la hipòtesi que ha plantejat una de les acusacions particulars a l’Audiència Nacional quan falta poc perquè comence el judici dels atacs terroristes que van causar la mort de 16 persones a Barcelona i Cambrils.

L’advocat i diputat de JxCAT Jaume Alonso-Cuevillas representa Javier Martínez, el pare d’un xiquet mort a l’atropellament de les Rambles, i creu que no hi ha “la certesa” que l’imam de Ripoll estiga mort. “No afirmo que no estiga mort, dic que hi ha dubtes raonables”, va dir en una entrevista al programa Més 324 de TV3.

Alonso-Cuevillas apunta que els estudis forenses fets a les restes humanes trobades a les runes del xalet d’Alcanar no són concloents i demana que se’n facen de nous. També es fa ressò de la declaració d’un veí de la urbanització que va afirmar haver vist sortir una furgoneta blanca poc després de l’explosió i del fet que mai es va trobar el telèfon mòbil d’Es-Satty entre les runes.

Esta teoria ha estat desmentida pel comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, que s’ha mostrat “convençut” que les mostres recollides a Alcanar coincidixen amb els perfils genètics d’Abdelbaki Es-Satty i de l’altre terrorista mort a l’explosió, Youssef Aalla.

La periodista de TV3 Anna Teixidor, que acaba de publicar un llibre sobre els atemptats (Sense por a morir, Pòrtic), va explicar a la televisió catalana que l’anàlisi forense al qual es referix Alonso-Cuevillas es va fer al Marroc i que per això s’hauria pogut trencar la cadena de custòdia de les proves. En tot cas, Teixidor afegix que un informe de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya també confirma la identitat d’Es-Satty.

Sobre la furgoneta sospitosa, la periodista apunta que els investigadors van comprovar les càmeres de seguretat de l’hotel Montecarlo i no van corroborar que esta sortís de la urbanització. El vehicle es va trobar aparcat a la Ràpita i no s’ha pogut determinar què hi feia allà. Teixidor creu que Es-Satty la podria haver deixat “com a mesura de seguretat” i així evitar que es rastregés el xalet on preparen els explosius.

 

Demanen reobrir el cas 

La teoria de la ‘no-mort’ de l’imam forma part de l’escrit que Alonso-Cuevillas ha enviat a l’Audiència Nacional, on també es demana la imputació de l’exsecretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, per la fallida dels controls en la venda de precursors d’explosius. Però en el fons, el que perseguix el conegut advocat és el mateix que volen la resta de víctimes personades al procés judicial: la reobertura del sumari. 

La investigació es va tancar el passat mes de gener i encara planen molts dubtes, com la relació d’Es-Satty amb els serveis d’intel·ligència espanyols o el possible seguiment que va fer el CNI del grup de jóvens de Ripoll.

“Tinc plena confiança en la tasca d’en Cuevillas. Personalment, ho veig complicat [la seua hipòtesi], però si això servix perquè es coneguen altres coses del cas, perfecte”, confessa al SETMANARI L’EBRE Robert Manrique, víctima de l’atemptat d’Hipercor i assessor de laUnitat d’Atenció i Valoració d’Afectats per Terrorisme (UAVAT). Este equip format per diferents perfils (psicòlegs, advocats, forenses…) treballa al costat de l’associació 11-M d’afectats pel terrorisme, que està personada com a acusació en el judici en nom de 63 víctimes.

“La nostra faena no és la d’investigar fins al final”. És, explica, buscar la màxima reparació i justícia “amb el que tenim”. Per això reclamen que es reconega l’explosió d’Alcanar Platja com a atemptat terrorista i que els tres acusats (Mohamed Houli, Driss Ouakbir i Said Ben Iazza) siguen processats per assassinat i temptativa d’homicidi, i no només per pertinença a banda terrorista i fabricació d’explosius.

Les víctimes del 17-A també lamenten que s’haja vetat la creació d’una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats. “Si no es fa esta comissió, sempre quedaran les sospites de si hi ha alguna cosa a amagar”, diu Manrique.

Al Parlament de Catalunya sí que hi ha una comissió d’investigació que ha celebrat 23 sessions però que està inactiva des del passat 19 de novembre. El client d’Alonso-Cuevillas, Javier Martínez, ha engegat pel seu compte una campanya de micromecenatge (17avolemsaberlaveritat.cat) per pagar els costos del judici i poder acudir a la justícia internacional si no s’acaba investigant el que demanen. “És molt difícil tancar el dol quan no podem saber tot el que va passar”, va dir a TV3 qui va ser portada a tots els diaris per la seua emotiva abraçada amb un imam.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

66 + = 76

Últimes notícies