Després de dos estius amb accés regulat de pagament a la barra del Trabucador per als vehicles de motor, el nou equip de govern de l’Ajuntament de la Ràpita ha decidit revocar la mesura esta temporada. Segons la regidora de Turisme, Helena Queral, es tracta d’una prova per avaluar si és viable mantenir la regulació durant un estiu postpandèmia evitant el dèficit que el sistema de pagament va generar l’any passat, que xifra en uns 80.000 euros.
La brigada municipal ha reordenat l’espai senyalitzant 400 places d’aparcament. Es manté la prohibició de pernoctar i es limita l’accés istme endins. El govern municipal confia fer complir estes restriccions amb una dotació de reforç de la policia local, que imposarà sancions.
Les controvertides barreres ja no tornaran a les portes d’este fràgil i concorregut espai natural a partir d’este 1 de juliol i fins al 31 d’agost, segons ha anunciat la mateixa regidora. Durant esta setmana, la brigada ha procedit a retirar els cartells anunciant l’obligatorietat de pagament, però també ordenant i preparant dues de les tres bosses d’aparcament que es van crear, amb nova senyalització.
En total, s’habilitaran inicialment 400 de les 700 places. S’impedirà el pas amb vehicles particulars a partir de la tanca del quilòmetre 2,5 i es manté l’estricta prohibició de pernoctar a l’espai. En este cas, però, el control anirà principalment a càrrec de la dotació de reforç -dos agents- de la policia local i la resta de cossos i forces de seguretat, que podran imposar sancions per fer complir la regulació.
La mesura es va comunicar dilluns als responsables del parc natural del Delta de l’Ebre. L’organisme va crear el 2021 una comissió de platges i espais naturals per intentar regular l’allau de visitants que va portar la pandèmia de covid-19 al delta de l’Ebre. En este marc, i amb la presència d’ajuntaments, representants de Costes de l’Estat, la Generalitat i cossos de seguretat, es va plantejar l’accés regulat de pagament. L’anterior govern d’ERC va valorar favorablement els seus resultats a l’hora de preservar un entorn fràgil davant la massificació.
Ara, el nou equip de govern del PSC -amb el suport de Junts, Ara Pacte Local i Movem-, com a responsable de l’ordenació dels espais del seu terme municipal, ha decidit revertir el sistema de pagament. Principalment, addueixen, pels costos excessius que suposava. “No podíem assumir-ho per tercer estiu consecutiu davant les pèrdues econòmiques”, ha assegurat Queral.
Segons la regidora de Turisme, els ingressos generats per franquejar la barrera, uns 84.000 euros, no podien cobrir el cost total del manteniment del sistema i l’espai, superior als 150.000 euros, incloent-hi el manteniment de la tanca, vigilants, socorristes, cabines sanitàries o les taxes que s’han de pagar a Costes de l’Estat.
La policia sancionarà
A partir d’estos números, Queral considera que l’experiència d’enguany ha de permetre traçar un pla per poder actuar de forma més eficient durant un estiu amb un escenari amb una afluència aparentment més normalitzada després de la pandèmia. La presència d’agents policials de forma regular tindrà com a objectiu sancionar i evitar les conductes incíviques, ha afegit.
“Pot funcionar, però hem de fer una diagnosi d’un estiu normal per abordar actuacions futures. Si la gent és cívica i no es comporta haurem de prendre mesures més dures el pròxim estiu. Però les volem fer més eficients perquè no costen més diners a les butxaques dels rapitencs i rapitenques. Aquest és l’objectiu. No ens podem permetre el luxe de tenir una pèrdua econòmica tan gran i apel·lem a la consciència del civisme i les persones”, ha subratllat, tot assumint que el govern municipal està disposat a “rectificar” en el cas que no funcione.
Des del parc natural del Delta de l’Ebre, la tècnica d’ús públic, Imma Juan, ha valorat que el plantejament del nou govern rapitenc manté, principalment, els “mateixos criteris d’ordenació” que els anys anteriors, exceptuant les barreres i el cobrament. “No crec que hi haja una afectació ambiental important perquè es talla l’accés a partir dels 2,5 quilòmetres cap a la punta de la Banya i totes les zones naturals estan senyalitzades perquè la gent no hi genere impactes”. Amb tot, admet que l’obertura pot portar “una mica més de gent” a l’espai. “El parc i els cossos de seguretat intentarem controlar que no hi haja afectacions en aquest sentit, però no tenen per què haver-hi grans canvis respecte anys anteriors”, ha tancat.
A banda de la Ràpita, l’Ajuntament de Deltebre (Baix Ebre) va impulsar també, amb objectius similars, zones d’aparcament regulat i de pagament a les platges de la Marquesa i la bassa de l’Arena que, en el seu cas, sí que es mantenen en funcionament, segons ha confirmat Juan.