HomeSocietatL’Ajuntament de Paüls aconseguix la cessió per part de l’Estat de les...

L’Ajuntament de Paüls aconseguix la cessió per part de l’Estat de les restes del seu castell

L’Estat ha cedit a l’Ajuntament de Paüls el conjunt del seu castell després de dos anys de negociacions. Així, l’ens municipal podrà impulsar un projecte de consolidació i recuperació de la construcció, que data del segle IX i que està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

L’avantprojecte partix de l’objectiu d’una intervenció arquitectònica important per tal de recuperar part de la construcció històrica desapareguda i consolidar la poca part que se’n conserva en l’actualitat.

Precisament, la part que es manté de la construcció és una torre mig demolida i seccions d’una antiga muralla, que es mantenen en un estat decrèpit i que comporten problemes de seguretat per possibles esllavissades o esfondraments, tot a causa dels desperfectes i moviments que provoca l’escàs drenatge quan plou i la falta d’actuacions durant anys.

Així, la intenció d’estabilitzar les construccions encara dempeus és una prioritat per tal de recuperar este patrimoni emblemàtic del municipi del Baix Ebre i, ara que ja en té la cessió, l’Ajuntament de Paüls treballarà per a aconseguir ajuts i subvencions i per a una primera fase de les actuacions previstes, com ara la canalització i recollida de les aigües pluvials, per a evitar possibles despreniments als carrers i les cases que hi ha a sota. També s’han de consolidar les diverses parts de la muralla que encara es mantenen dempeus, reconstruir-ne d’altres de derruïdes i recuperar una antiga torre.

Tot plegat, per a poder recuperar una part important del patrimoni històric de Paüls en unes intervencions que es va calcular que ascendien a un pressupost que sobrepassarà els 600.000 euros, tot i que caldrà repassar i actualitzar el compte amb l’increment general de costos i l’actual inflació.

Història del castell d’origen islàmic

Les restes de la fortalesa o castell de Paüls estan situades a la part més alta de la població, al cim d’una mola defensada pel mateix relleu al cor de la serralada del Port. Es tracta d’una fortificació d’origen islàmic en època andalusina.

El castell està format per dos nivells diferents. El primer és un recinte emmurallat que guarda una plaça on hi ha erigida l’església de la Nativitat, a la part baixa de la penya, amb una porta d’entrada amb carreus darenosa, un tram de muralla i les restes d’una torre de planta circular a un dels angles, tot fet amb maçoneria.

Al nivell superior hi ha les restes de les estructures de muralla del castell, que mostren dos paraments diferents: un de realitzat amb maçoneria i l’altre amb encofrat de tapiera (sistema típicament àrab). A través de la vegetació existent es poden veure altres estructures, com clavegueres i murs del que podien ser habitacions.

Així, la construcció del segle IX està documentada per primer cop el 1168, tot i que se sap que el recinte ja existia abans de la conquesta de Tortosa per part de Ramon Berenguer IV, l’any 1148, que va donar el castell i el terme de Paüls a Roger Despuig. Després, l’any 1168, el rei Alfons el Cast va estendre una carta de donació del terme als cavallers Guerau de Riu i els seus descendents perquè poblessen la zona amb les dos terceres parts del castell i les rendes senyorials.

Així, el passat bèl·lic del poble està molt lligat a les guerres carlines, durant les quals va patir durs atacs i terribles saquejos, i un grup de 300 carlistes s’hi va fer fort durant la primera guerra carlina, l’any 1834. Des de 1949, el castell de Paüls està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 20 = 30

Últimes notícies