HomeSense categoriaL'Ajuntament de Tortosa revoca la medalla d'or de la ciutat al rei...

L’Ajuntament de Tortosa revoca la medalla d’or de la ciutat al rei emèrit Joan Carles I arran de la seva fugida

TORTOSA //  L’Ajuntament de Tortosa revocarà definitivament la medalla d’or de la ciutat al rei emèrit Joan Carles I arran de la seva fugida per la difusió d’alguns dels escàndols de corrupció que ha protagonitzat. La decisió ha comptat amb el vot favorable de disset dels 21 regidors de la corporació, inclosos els del principal partit de govern, JxCat, així com els de Movem Tortosa, ERC i la CUP, a l’oposició. El PSC, soci minoritari del govern, s’ha abstingut fent una aferrissada de l’actuació del govern espanyol i de la “monarquia parlamentària”. Tot i l’ampli acord per retirar els honors, la proposta d’ERC de substituir del nomenclàtor de la ciutat els noms relacionats amb la monarquia, que s’ha votat a banda, no ha acabat prosperant.

El ple ha acordat debatre lo moció de presidència que l’alcaldessa, Meritxell Roigé, va anunciar a principis d’agost, conjuntament amb la que havia presentat el grup municipal d’ERC, més àmplia i contundent en els termes. Ha estat de fet, el primer tema a debat just després de la presa de possessió de Sergi Arnau com a nou regidor de la CUP al consistori.

Roigé ha justificat la decisió de la retirada de la medalla, un dels màxims honors que concedeix el consistori tortosí, en el context de la fugida del rei emèrit i les informacions sobre els escàndols de tràfic d’influències o evasió de capitals, entre d’altres. Una actuació, ha precisat, que resulta “incompatible” amb aquest reconeixement, atorgat per unanimitat del ple el 10 de juny de 1996 i lliurada deu dies després en una vista del monarca a la ciutat. També, ha afegit l’alcaldessa, per l’actuació de Joan Carles I vers la reivindicació de Catalunya de “decidir la seva vinculació amb Espanya”, lluny del seu suposat paper de mediador en la vida política.

La moció presentada pels republicans anava encara més enllà. El portaveu de la formació, Xavier Faura, ha acusat el monarca emèrit de fugir per evitar l’acció de la justícia i l’ha acusat d’haver acumulat una fortuna de més de 2.000 milions d’euros, citant informacions periodístiques, fent de comissionista de contractes d’obres o venda d’armes. Li ha retret també haver defraudat en comissions a la Hisenda Pública 50 milions d’euros, “deu vegades més del que li reclamaven a Messi”, ha precisat.

ERC també ha exigit reprovar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta Carmen Calvo, exigint-los donar explicacions per la fugida i a investigar la corrupció denunciada al voltant del rei emèrit. Per últim, els republicans posaven sobre la taula revocar “totes les consideracions” de la ciutat cap a la família reial i la monarquia espanyola, especialment el canvi de denominació d’espais públics del municipi, com els Jardins del Príncep o la plaça d’Alfons XII.

El PSC defensa la monarquia

L’alcaldessa i el seu grup han acceptat votar a favor el gruix de la moció dels republicans a canvi de deixar al marge i votar de forma diferenciada la qüestió dels canvis al nomenclàtor de la ciutat. Per la seva banda, els socis de govern socialistes, encapçalats pel primer tinent d’alcalde, Enric Roig, ha carregat contra Faura i ERC. Tot i anunciar la seva abstenció a la proposta de l’alcaldessa, Roig ha considerat que la moció dels republicans era innecessària i buscava la “confrontació” enmig d’una “situació d’emergència sanitària, social i econòmica”.

El portaveu socialista ha defensat l’actuació del govern estatal, la presumpció d’innocència del rei emèrit i, fins i tot, ha confrontat la seva fugida amb la marxa a l’exili dels polítics independentistes. Finalment, en un exercici dialèctic de risc, ha argumentat que “defensar una Espanya republicana no es contradiu amb el fet pràctic del fet polític constitucional d’una monarquia parlamentària” a l’estat espanyol, amb el “consens” d’un “pacte constitucional” que, ha afegit, hauria portat “els anys més llargs de democràcia i llibertat a Espanya dels últims dos segles”.

Finalment, amb l’abstenció dels tres regidors dels socialistes i el vot en contra del regidor de C’s, la proposta de retirar la medalla ha acabat prosperant en els termes que plantejaven l’alcaldessa i en la major part del text presentat pels republicans –contra la qual ha votat el PSC-. Per contra, la votació diferenciada pel canvi del nomenclàtor de la ciutat, substituint les referències monàrquiques, no ha pogut tirar endavant pels vots de JxCat, els seus socis del PSC i C’s, sumant onze regidors davant els deu d’ERC, Movem Tortosa i la CUP que donaven suport a la mesura.

Distincions a alts càrrecs franquistes

Precisament, el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, en tot moment favorable a les tesis d’ERC de reprovar la conducta del rei emèrit, ha instat el govern municipal a actuar de forma decidida per revisar els honors i distincions concedits pel consistori, “almenys durant l’època contemporània”, creant una comissió al respecte. Com a exemple, ha recordat que la medalla d’or també va ser concedida al governador civil falangista de Tarragona i voluntari de la División Azul, Francisco Labadie.

Per la seva banda, el regidor de la CUP, Sergi Arnau, ha instat també el consistori a “no esperar casos de corrupció” per procedir a la retirada imminent de la simbologia franquista de la ciutat, en referència al monument feixista al mig del riu Ebre.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

48 + = 52

Últimes notícies