ESPORTS // A finals de l’any 2012, després d’una temporada complicada per les lesions, i d’haver iniciat una nova etapa laboral, Laia Forcadell anunciava que dixava la pràctica en actiu federada de l’atletisme. Quasi vuit anys després, l’atleta tortosina, continua sent l’únic precedent ebrenc en la modalitat de l’atletisme que haja participat en uns Jocs Olímpics.
Mai un atleta ebrenc o ebrenca havia participat en unes Olimpíades, quan el 17 d’agost del 2008, Laia Forcadell representava la selecció espanyola a Pequín, en les eliminatòries de la prova dels 400 metres tanques. No va poder competir al seu millor nivell, en una prova marcada per la forta calor, i la dificultat de les seues rivals, on van competir algunes de les candidates al podi com Anna Jesien de Polònia i la txeca Zuzana Hejnová, que va finalitzar en sèptima posició de la seua sèrie, amb un temps de 58:64, 88 centèsimes darrere de Josanne Lucas de Trinidad i Tobago, i lluny dels 56:24 que tenia com a millor marca personal, que en cas d’haver repetit li hauria donat possibilitats d’accedir a les semifinals. Uns dies abans d’esta important cita, va patir una lesió en un peu, en el decurs d’un entrenament, que va poder afectar el seu rendiment.
Inicis complicats
Laia Forcadell va nàixer a Tortosa el 6 de juny de 1982, i la seua excel·lent trajectòria com a atleta va començar en un cros escolar, quan estudiava al col·legi Betània abans de seguir al Bisbe Moll, i tenia com a professor d’educació física Guillermo Camarero. En aquella prova va entrar en primer lloc molt per davant de la resta de participants, fet que va demostrar que tenia qualitats per a convertir-se en el futur, com així va ser, en una excel·lent atleta.
Després va començar en la secció d’atletisme del Club Natació Tortosa, amb Quico Vallespí com a tècnic, però amb la dificultat d’entrenar en unes pistes sense tartan. Algunes vegades es desplaçava per a entrenar a una pista de terra a Roquetes, i quan va marxar per motius d’estudis a Barcelona i venia a Tortosa, ho feia al Centre de Tecnificació d’Amposta. Van ser uns inicis complicats, però el 2009 va incorporar-se a l’ISS Hospitalet, club al qual va pertànyer fins a la seua retirada, i amb el qual va aconseguir els seus majors èxits, dirigida per Atmando Alvarez, que va ser sempre el seu entrenador, i que malauradament ens va deixar l’any passat als 71 víctima d’una leucèmia.
Brillant palmarès
Laia Forcadell va destacar sobretot en la prova dels 400 metres tanques, encara que també en el seu palmarès es poden trobar importants èxits en els 400 metres. Va sumar 25 títols de campiona d’Espanya i a banda dels Jocs Olímpics de Pequín, va competir amb la selecció espanyola en diferents esdeveniments internacionals, amb dos medalles als Jocs Iberoamericans, or l’any 2006 a Ponce (Puerto Rico), i bronze el 2009 a la ciutat gaditana de San Fernando, i va intervindre en els de Huelva el 2004.
També va participar en el Campionat del Món de Berlín el 2009, Campionat d’Europa absolut del 2006 a Goteborg (Suècia) i 2010 a Barcelona, i sub-23 de Bydgoszcz (Hongria) el 2003, els Jocs del Meditarrani d’Almeria el 2005 i Pescara el 2009, Universidad de Bangkok el 2007, i la Copa d’Europa en quatre ocasions del 2006 al 2009 inclusives, a les ciutats de Màlaga, Munic (Alemanya) i Leiria (Portugal), esta darrera en dos edicions. Amb la prova del relleu del 4×400 i en pista coberta també va ser present al Campionat del Món de Budapest del 2004, Campionat d’Europa 2005, i Copa d’Europa del 2006 a Liévin (França) i el 2008 a Moscou.
El passat mes d’agost es van complir 12 anys d’una fita històrica per a l’esport i sobretot l’atletisme ebrenc, quan Laia Forcadell amb 26 anys va fer realitat el somni de molts esportistes de poder competir en uns Jocs Olímpics. En l’actualitat encara seguix sent l’únic precedent d’atletisme, en totes les Terres de l’Ebre, i tot en exemple per a les noves generacions d’atletes.