HomeSense categoriaL’Ajuntament del Perelló acorda crear una Comissió Municipal de Seguiment de les...

L’Ajuntament del Perelló acorda crear una Comissió Municipal de Seguiment de les Energies Renovables

BAIX EBRE // El ple de l’Ajuntament del Perelló, va convocar dimecres una sessió extraordinària, on va aprovar presentar al·legacions a tres avantprojectes de generació d’energies renovables: la instal·lació fotovoltaica Les Planes i els parcs eòlics Tossal de Montagut i Vandellòs II. Els informes s’han emès en la consulta prèvia a la Ponència d’energies renovables, l’òrgan del Departament de Territori i Sostenibilitat, que és qui determina la viabilitat dels avantprojectes de parcs eòlics i plantes solars fotovoltaiques.

Davant l’allau de peticions, el consistori ha pres la determinació de presentar al·legacions a tots els avantprojectes que es presenten, estiguen a dins o fora del terme municipal. També van acordar crear una Comissió Municipal de Seguiment de les Energies Renovables, amb la participació de l’equip de govern d’ERC i els regidors de Junts per treballar plegats per abordar cada cas.

Des de principis de l’any 2020 l’Ajuntament del Perelló ha rebut 16 peticions d’instal·lacions de parcs eòlics i fotovoltaics. Els 13 parcs eòlics comportaven 106 màquines o molins i els 3 parcs fotovoltaics una superfície total de més de 170 hectàrees. Davant d’estes propostes, els Ajuntaments poden interposar al·legacions a la Ponència d’energies renovables, que és qui acaba determinant la viabilitat o no, i d’acord amb la legislació vigent les llicències municipals vénen predeterminades per l’acord d’un organisme superior. El fet de presentar al·legacions no assegura ni la suspensió, ni la desestimació de cap projecte.

De les 16 peticions rebudes per l’Ajuntament, 8 han rebut l’aprovació de la Ponència, 4 han estat rebutjades i 4 es troben en tramitació. El consistori ha presentat al·legacions a 6 instal·lacions de les 16 peticions, les quals han acabat tenint  diferents resultats per part de la Ponència.

L’alcaldessa del PerellóM.Cinta Llaó ha assegurat que “Davant l’allau de peticions rebudes els darrers mesos i la necessitat d’evitar qualsevol massificació, des de l’equip de govern proposem presentar al·legacions davant la Ponència Territorial d’energies renovables a totes aquelles instal·lacions presentades des de principis d’any. I que, amb la constitució de la Comissió de Seguiment d’Energies Renovables puguem consensuar al màxim aquells els criteris i els projectes a rebutjar o defensar”, i assenyalat que “també ens sumarem a totes les iniciatives comarcals que hi haja per intentar controlar l’allau de peticions i massificació que s’està produint a la nostra comarca arran del decret aprovat a instàncies del Departament de Territori de la Generalitat”.

 

Davant este allau el criteri d’actuació ha estat el següent

  • No s’han presentat al·legacions en aquells parcs que no estan situats dins del terme del Perelló i que, per tant, no tenien cap màquina dins del terme. És el cas dels situats a Tivissa i que són Burgans (aprovat per la Ponència), Tivissa I (tramitació), Tivissa II (aprovat), Tivissa III (aprovat), Tivissa IV (aprovat).
  • No s’han presentat al·legacions en aquells parcs ubicats dins del terme municipal que gran part dels molins que el conformen estan situats al terme municipal veí. De manera que no es generaven duplicitats i es respectava l’autonomia municipal, deixant a criteri del municipi que acollia la gran majoria de molins del parc el fet de presentar al·legacions o no. És el cas de Tortosa amb La Mola (amb 2 dels 6 molins al Perelló i rebutjat per la Ponència), Serra – Creu 3 (amb 1 dels 9 molins al Perelló i rebutjat per la Ponència); i de l’Ametlla de Mar amb L’Ametlló (amb 3 dels 10 molins al Perelló i aprovat per la Ponència).
  • Tampoc s’han presentat al·legacions a aquells projectes que eren ampliacions dels ja existents. És el cas de l’ampliació de Colladetes (4 màquines i aprovat per la Ponència).
  • Als parcs que s’han presentat al·legacions són als nous. És el cas del parc Serra – Creu – 4, a tocar del poble (9 màquines i rebutjat per la Ponència) i Tivissa V, que es volia instal·lar al damunt de La Collada (8 màquines i rebutjat per la Ponència).
  • Pel que respecta als parcs fotovoltàics, no es van presentar al·legacions al del Pla del Burgà (1,28 hectàrees i aprovat per la Ponència), de petita dimensió i poca potència. Si que se’n van presentar al parc Amepersol, de 60,4 hectàrees, les quals van ser desestimades per la Ponència, que el va aprovar.
  • A partir de l’any 2021, i davant l’allau de peticions, s’ha pres la determinació de presentar al·legacions a tots els projectes que es presenten, estiguen a dins o fora del terme municipal. És el cas de les al·legacions que s’han portat a votació aquest dimecres per als dos parcs eòlics de Vandellós II i Tossal Montagut i el parc fotovoltaic de les Planes.

 

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + = 5

Últimes notícies