La Comissió Europea, a través de CINEA, l’Agència Executiva Europa del Clima, Infraestructures i Medi Ambient, ha concedit el projecte LIFE al consorci liderat per Global Omnium batejat com a LIFE TURBINES, i on participa l’Ajuntament de Tortosa i Aigües de Tortosa. El projecte se centra en la generació d’energia hidroelèctrica aprofitant la necessitat de regulació de les pressions que es produeixen a la xarxa d’abastament d’aigua potable de les ciutats per obtenir electricitat a partir del turbinat d’aigua.
L’objectiu del projecte és contribuir a la descarbonització del sistema d’abastament d’aigua potable, i oferir serveis energètics i d’aigua accessibles a tots els ciutadans amb la implantació d’un sistema de recuperació d’energia mitjançant la instal·lació de turbines i així cooperar en la transició energètica i crear ciutats climàticament neutres. A Tortosa s’instal·larà una de les turbines integrades en el projecte i serà un dels casos d’estudi.
“Es demostrarà que en qualsevol punt de la xarxa d’abastament pel qual circule un cabal d’aigua i en el qual existeixi una diferència de pressió es pot obtenir energia hidroelèctrica i que, depenent de les característiques tècniques en cada cas, l’energia produïda pot aprofitar-se per a diferents finalitats“, ha explicat l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan.
La coordinadora del Life Turbines, Maria Pedro, ha explicat que el projecte compta amb un pressupost de 2.518.001,04 euros dels quals la Unió Europea finança, a través del programa LIFE, el 60% en tractar-se d’un projecte alineat amb l’objectiu de la Unió Europea per al 2050, el Green Deal i l’Estratègia Energètica de la Unió. El pressupost destinat a l’Ajuntament i a Aigües de Tortosa és de 288.000 euros.
El programa LIFE és l’únic instrument financer de la Unió Europea dedicat, de forma exclusiva, al medi ambient. El seu objectiu per al període 2021-2027 és contribuir al canvi cap a una economia neta, circular, energèticament eficient, hipocarbònica i resistent al canvi climàtic, també mitjançant la transició cap a les energies netes; a la protecció i a la millora de la qualitat del medi ambient.
En el cas de Tortosa, s’obrirà un procés participatiu als centres educatius de la ciutat, per tal de buscar l’ús més idoni a l’energia generada. “Volem implicar la ciutadania en aquest projecte i que siguin els escolars qui decideixen quin ús li donem a l’energia“, ha dit l’alcalde.