HomeTerres de l'EbreL'Ametlla de Mar anul·la la modificació del contracte pel servei d'aigua que...

L’Ametlla de Mar anul·la la modificació del contracte pel servei d’aigua que generava un deute milionari

ACN L’Ametlla de Mar .- L’Ajuntament de l’Ametlla de Mar ha acordat anul·lar la modificació del contracte de 2009 pel servei d’abastament i sanejament d’aigua municipals que amenaçava de generar un deute milionari. D’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, el ple municipal va aprovar dijous per unanimitat convertir en paper mullat l’acord renegociat de 2009 amb l’empresa Aqualia i recalcular la seva retribució a partir dels termes que estipulava el contracte original de 2004. Segons l’organisme jurídic que ha estudiat el cas, aplicant la concessionària municipal ja podia cobrir els costos de l’explotació i obtenir benefici industrial amb les condicions inicials. L’empresa, que va guanyar el concurs gràcies a una aportació de sis milions d’euros a fons perdut, va renegociar posteriorment amb l’anterior govern de CiU, encapçalat pel llavors batlle Andreu Martí, que tots aquests recursos fossin amortitzats amb un increment del rebut de l’aigua.

L’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni (ERC), ha reiterat la voluntat del govern municipal de recuperar el contracte original de l’any 2004 després de descartar una possible remunicipalització del servei. Això obligarà a fer números per determinar el sobrecost que ha suposat l’increment de tarifes acordat entre Aqualia i el consistori l’any 2009, respecte les condicions originals. De moment, no hi ha xifres concretes al respecte. El passat mes d’abril, el ple ja va suspendre les conseqüències econòmiques de la modificació de fa nou anys. La concessionària exigia el pagament d’un suposat deute superior als 4 milions d’euros al consistori. Gaseni, però, assumeix que serà Aqualia qui haurà de retornar diners per l’aplicació d’una modificació contractual que consideren “lesiva” per als interessos del municipi. “No només no ens devien sinó que, per haver fet incorrectament la modificació de contracte de 2009, ens hauran de rescabalar”, ha declarat.

En l’origen d’aquest embolic, que podria acabar finalment sobre la taula dels tribunals contenciosos administratius, estan l’aportació econòmica addicional de sis milions d’euros, a fons perdut i no amortitzables, que Aqualia va posar sobre la taula per guanyar el concurs. Segons va adduir la concessionària, oferia aquesta quantitat –que multiplicava per quatre la de la segona empresa classificada en la licitació i era 4,1 milions superior a la que obligava el plec de clàusules del concurs- per assegurar-se el possible negoci davant les expectatives d’expansió a les urbanitzacions del municipi. Amb l’argument de substituir el model de retribució estàtic per un de dinàmic, la Junta de Govern municipal va aprovar el maig de 2009 la modificació, que preveia un increment substancial i gradual de la remuneració –de 0,70 euros el metro cúbic a 1,60- per amortitzar els recursos que havien estat lliurats a fons perduts i que no eren directament recuperables. 

El dictamen de la Comissió Jurídica Assessora considera la modificació com a nul·la de ple dret i constata que la remodelació va fer en benefici del concessionari i va modificar el termes o condicions del concurs, suposant el “trasllat” del risc empresarial que suposava la concessió cap a l’Ajuntament. En aquest sentit, i en base a diversos informes encarregats a experts, descarta de ple la necessitat d’aplicar canvis en el contracte original amb l’argument que la mateixa concessionària podria haver fet front a les despeses d’explotació de la concessió i haver obtingut un benefici industrial del 13% mantenint les condicions que li van permetre guanyar el concurs l’any 2004. En altres paraules, sosté que el primer contracte ja garantia la sostenibilitat econòmica del primer contracte. “El dictamen és clar i dona suport al que fem”, ha declarat Gaseni, que ja ha avançat la seva intenció d’incorporar les possibles compensacions econòmiques que hauria de retornar Aqualia als pressupostos actuals.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 35 = 41

Últimes notícies