HomePolíticaL’Ametlla de Mar apuja els impostos de l’IBI, les escombraries i l’ocupació...

L’Ametlla de Mar apuja els impostos de l’IBI, les escombraries i l’ocupació de la via pública

L’Ametlla de Mar ha aprovat incrementar les taxes municipals de l’Impost de Béns Immobles (IBI), les escombraries i l’ocupació de la via pública a partir del 2024. En concret s’augmentarà un 10% l’IBI, un 20% el servei de recollida d’escombraries i un 8% l’ocupació de la via pública. L’actual equip de Govern, format per Junts i PSC, encapçalat per l’alcaldessa Eva del Amo, atribuïx esta pujada d’impostos al “compliment de les obligacions financeres adquirides en els plans d’ajustos econòmics” que el Ministeri d’Hisenda ha requerit al consistori calero; mentre que l’anterior alcalde del municipi, el republicà Jordi Gaseni, titlla “d’electoralisme” este “augment sense precedents dels impostos” per portar-ho en el primer ple ordinari i de falta de “cintura política per a buscar noves entrades a l’Ajuntament”.

D’una banda, l’alcaldessa de l’Ametlla de Mar, Eva del Amo, explica que arran de les dificultats econòmiques que des de fa molts anys viu l’Ametlla de Mar -un dels consistoris més endeutats del territori-, l’any 2021 es va fer un Pla d’Ajust Econòmic, amb una sèrie de requisits establerts per tal de garantir el retorn dels préstecs concertats. “En cap moment s’han tingut en compte estos requisits ni s’han pres les mesures necessàries, que bàsicament són apujar taxes i augmentar l’IBI”, indica l’alcaldessa. Ara, i després d’haver rebut el requeriment del Ministeri d’Hisenda demanant a l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar que dixe d’incomplir les obligacions financeres assumides en estos plans d’ajust econòmics, l’alcaldessa assenyala que “la situació nefasta derivada de la gestió econòmica amb què ens hem trobat el nostre Ajuntament ens obliga a prendre mesures”.

En este sentit, afirma que, per tal de donar compliment “als compromisos adquirits en el darrer pla d’ajust econòmic”, aprovat el passat mes de març de 2023, el nou equip de govern “es veu obligat a prendre mesures com pujar un 10 % l’IBI, un 20 % les escombraries, i també altres preus públics, com l’ús de la via pública, o els serveis de la piscina”. I, a més, carrega contra la gestió de l’anterior equip de Govern: “Durant molts anys s’han pres mesures populars de no apujar impostos, cosa que queda molt bé, però ni tan sols s’ha incrementat l’IPC en els últims 12 anys. Si s’hagués fet progressivament, ara l’augment seria més lleuger per a les butxaques de la ciutadania. A ningú ens agrada pujar impostos, però no hi ha una altra sortida davant la greu situació econòmica local, que acumula una gran llosa a les arques de l’Ajuntament”, afirma Del Amo.

Al seu torn, el portaveu republicà, Jordi Gaseni, etziba que “requeriments per part d’Hisenda n’hi ha hagut sempre. Ara volen justificar amb una cortina de fum este augment sense precedents dels impostos, un fet totalment electoralista, carregant contra l’anterior Govern, per això corren a fer-ho en este primer ple ordinari”. Així mateix, critica la “incapacitat” i la manca de “cintura i gestió política” del nou equip de govern per a buscar noves entrades al consistori. També assenyala que “nosaltres vam agafar un Ajuntament amb més de 40 M€ de deute el 2015; i, tot i això, vam trobar maneres d’estar vuit anys governant sense apujar impostos i buscant recursos i finançament”. Amb tot, el portaveu d’ERC lamenta que “en lloc de buscar altres opcions, es fa pagar als veïns i veïnes el que avui és l’equip de govern més professionalitzat, on tots i totes gaudixen de recursos econòmics que podrien representar unes jornades completes. No hi ha cap regidor o regidora del consistori que avui no puga viure de la política”.

Al seu torn, Antonio Espuny, d’Entesa per La Cala, també va votar en contra a l’augment d’estos impostos i va recordar que “per la mala gestió de vuit anys de governs de Convergència i Unió ens vam trobar un deute de 40 M€, dels quals ja se n’han pagat 15 M€. Si no hi hagués hagut esta mala gestió, no hauríem de pagar 2 M€ anuals que hem de pagar entre amortitzacions i interessos de crèdit més els 600.000 € anuals de la residència fins al 2035. Si no tinguéssem estes despeses heretades, tindríem diners de sobres perquè amb els impostos dels caleros i caleres podríem assumir serveis deficitaris que oferix l’Ajuntament i no hauríem de traslladar la pressió econòmica a les famílies”.

Tant des d’ERC com d’Entesa per la Cala van reclamar la retirada del contenciós administratiu presentat per Ciutadans que està aturant “l’entrada de 2 M€ per part de Bonpreu que no serien per a cobrir despesa corrent, sinó que anirien a patrimoni i que podrien ajudar a conformar els pressupostos”, deia Gaseni; mentre que Espuny afegia “01”.

Amb tot, l’increment dels impostos i de les taxes municipals va comptar amb els vots a favor de l’equip de Govern, i els vots en contra d’ERC i d’Entesa per la Cala.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 4 =

Últimes notícies